Video Foto Cum arată noul sediu, de 2 milioane de euro, al Inspectoratului Școlar Cluj

Noul sediu al Inspectoratului Școlar Județean Cluj (ISJ) a fost inaugurat joi, 7 februarie 2019, în prezența ministrului Educației, Ecaterina Andronescu. Investiţia se ridică la 2 milioane de euro, sumă achitată integral de ME.

Clădirea de patru etaje este situată pe strada Argeş, peste drum de Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu”.  "Confirmăm astăzi faptul că, în sfârșit, după ani de zile, Inspectoratul Școlar Judeţean Cluj are un sediu. Ce simțim acum, după ce timp de șase ani, în fiecare zi sufeream de o problemă, e greu de spus. Privim însă rezultatul, la care fiecare dintre noi a contribuit într-un fel sau altul, mai mult sau mai puțin", a declarat șeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus.

 

La ceremonia de inaugurare a fost prezentă și Ecaterina Andronescu, ministrul Educației. "Cu siguranță este o zi de fericire pentru toți cei care am hotărât că școala este esența existenței noastre și mă refer la toți profesorii care sunt astăzi prezenți aici. Țuțea (Petre Țuțea - autor, economist, eseist, filosof, politician, membru al Mișcării Legionare, victimă a regimului comunist din România, nr.red) spunea că i-ar fi plăcut să fie profesor, pentru că un profesor este ca un tâmplar: ia un lemn fără formă și face din el mobilă de lux. Astăzi, suntem într-o clădire destinată tuturor școlilor din județul Cluj. Ne bucurăm că astăzi poate fi inaugurată și sunt convinsă că performanța școlilor din Cluj va crește".

Noul sediu al ISJ trebuia inaugurat încă de acum trei ani. Proiectul a început în 2009, însă vestigiile arheologice și un scandal cu Biserica Reformată au ținut constructorii pe loc. S-a început în 2012, dar contractorul, Construdava, a intrat în faliment înainte să ridice complet imobilul. Contractul care trebuia finalizat în 2016 a fost reziliat, iar în 2017 s-a desemnat un nou constructor: TCI. Investiţia de 10 milioane lei, adică 2 milioane de euro, a fost suportată integral de Ministerul Educaţiei. 

Proiectul clădirii de pe strada Argeş prevedea şi un sediu pentru Clubul Sportiv Școlar Viitorul, evaluat la 17 milioane de lei, adică 3,5 milioane de euro. Lucrările pentru această etapă încă nu au început. "Vrem să dezvoltăm în continuare lucrările de la Clubul Viitorul și sunt sigur că vom avea sprijinul necesar pentru asta. (...) Sunt alocați bani în bugetul pe acest an pentru lucrările la sediul clubului Viitorul. Eu sper ca în doi ani să poată fi finalizat, mai devreme nu", a explicat Valentin Cuibus. 

Până la momentul inaugurării noului sediu, ISJ funcționa într-un imobil închiriat în Piața Ștefan cel Mare nr. 4, cunoscut sub denumirea de “Clădirea roșie” (Casa Învățătorului).

Conferința națională a inspectorilor școlari generali

Ministrul Ecaterina Andronescu este prezentă în aceste zile la Cluj-Napoca, la conferința națională a inspectorilor școlari generali. În cadrul acestui eveniment, organizat de ISJ Cluj, sunt prezentate prioritățile României la Președinția Consiliului UE în domeniul educației și formării profesionale. În context, este analizată și implicarea școlilor românești în programul Erasmus+. De asemenea, este prezentat proiectul „Motivația pentru carieră” (derulat de Tenaris Silcotub în parteneriat cu ISJ Sălaj) și sunt discutate subiecte de actualitate în învățământul preuniversitar, respectiv aspecte privind activitatea inspectoratelor școlare județene.

 

 

 

Comenteaza