Înșelăciune cu criptomonede de peste patru milioane de dolari. Printre victime sunt și clujeni

Înșelăciune cu criptomonede de peste patru milioane de dolari. Printre victime sunt și clujeni

Polițiștii au pus în aplicare 11 mandate de percheziții domiciliare în județele Prahova, Olt și Ilfov și în municipiul București și au pus în aplicare 14 mandate de aducere, la un grup infracțional cercetat pentru înșelăciune cu criptomonede. Printre păgubiți sunt și clujeni.  

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat, în data de 20 iunie 2023, mai multe percheziții la persoane bănuite de fals informatic, înșelăciune şi evaziune fiscală.

“Din cercetări a reieșit că, în luna octombrie 2019, la momentul înființării unei societăți comerciale, reprezentanţii legali ai persoanei juridice ar fi constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii infracţiunilor de fals informatic şi înşelăciune, prin atragerea de fonduri băneşti către această societate, sub formă de criptomonede, de la diverşi clienţi, cărora le-ar fi fost propuse randamente nereale.

Totodată, pentru atingerea acestui scop, ar fi înfiinţat departamente de call-center, apelând la întâmplare diverse persoane cărora le-ar fi propus câştiguri din investiţii în criptomonede, iar pentru a le întări convingerea, cu privire la seriozitatea relaţiilor comerciale, ar fi înfiinţat un site, unde fiecărui client i-ar fi fost alocat un profil de investitor, cu user şi parolă. 
  
După înregistrare, clienţilor li s-ar fi afişat, pe contul care le era alocat, pe site-ul administrat de societate, grafice false, care ar fi exprimat randamentul investiţiilor lor, în criptomonede, cu  creştere exponenţială, de la o lună la alta, în ciuda faptului că piaţa criptomonedelor a urmat un trend descendent, începând cu luna noiembrie 2021”, a transmis Inspectoratul General al Poliției Române.

Valoarea prejudiciului produs clienţilor este de peste 4,71 de milioane de dolari. Printre păgubiți se numără și persoane din Cluj.

“În cursul acestei zile, cu sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Bacău, Brașov, București, Constanța, Craiova, Iași, Pitești, Suceava, Târgu-Mureș, Timișoara, Oradea și serviciilor de combatere a criminalității organizate Olt, Hunedoara, Sibiu, Satu-Mare, Călărași, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Gorj, Mehedinți, Brăila, Vrancea, Neamț, Harghita, Maramureș, Sălaj, Covasna, Botoșani, Arad, Caraș-Severin, Vâlcea, urmează să fie audiate 240 de persoane vătămate (persoane fizice și jurice)”, se arată într-un comunicat IGPR. 

Cum acționau membrii grupului infracțional

În ciuda corecţiilor serioase de preţ pe piața criptomonedelor, graficul clienţilor ar fi afişat creşteri progresive, de la lună la lună, în măsura în care nu îşi manifesau dorinţa de a retrage investiţia ori, cel puţin, profitul generat de aceasta. 
  
Aceste false creşteri lunare de portofoliu, afişate pe graficul de investior din cadrul platformei, grafice nereale, le-ar fi creat clienţilor dorinţa de a aduce fonduri suplimentare către membrii grupării infracţionale organizate, pentru a le fi investite în continuare în această piaţă nereglementată, în vederea obţinerii de profituri din ce în ce mai consistente, conform polițiștilor.
  
Majoritatea clienţilor ar fi rămas captivi în cadrul mecanismului fraudulos, criptomonedele fiind trasferate în fapt, în contul unuia dintre membrii grupului infracțional organizat și convertite în dolari. Totodată, schema infracţională dezvoltată de membrii grupării ar fi specifică sistemelor piramidale, astfel criptomonedele achitate de ultimii clienţi ar fi fost de cele mai multe ori convertite în dolari, potrivit sursei citate.
  
Ulterior, cu o parte din aceste fonduri, membrii grupării ar fi efectuat plăţi parţiale către clienţii mai vechi, care ar fi solicitat, în mod insistent, restituirea banilor și care ar fi promovat acţiuni civile, la instanţele de judecată, ori care ar fi susținut telefonic că ar intenţiona să formuleze plângeri penale. 
  
De asemenea, diferenţa rămasă ar fi fost cheltuită de membrii grupării infracţionale organizate în interes personal, prin folosirea cardului de debit la comercianţi, ori pentru retragere de numerar, la diverse ATM-uri. 
 
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Olt și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploiești și ai Inspectoratului de Jandarmi Județea Olt. 

Comenteaza