Bucurie mare în rândul elevilor din echipa de înotători "Hope" de la Liceul pentru Deficienţi de Vedere(LDV) din Cluj. Patru dintre membrii echipei, trei băieţi şi o fată, reprezintă pentru prima dată România la Campionatele Mondiale de Înot pentru nevăzători.
Naomi şi Samuel Ciorap, Valentin Vecico şi Petrişor Prundar sunt cei patru adolescenţi nevăzători care au reuşit să devină unii dintre cei mai buni înotători ai lumii, clasându-se pe primele locuri în lume şi în Europa. "Sami este pe locul 8 în lume şi pe locul 7 în Europa la stilul bras de înot. Naomi este pe locurile 8 şi 7 în lume la stilurile fluture şi spate, iar în Europa este pe locurile 3 şi 4. Petrişor este pe locul 15 în lume la stilurile de înot craul şi spate, iar Vali este pe locul 12 în Europa şi pe 20 în lume la spate", a povestit Emese Maniu, antrenoarea celor patru adolescenţi.
Dintre aceştia, Valentin este nevăzător total, iar ceilalţi trei au capacitate de vedere de aproximativ 20%. Reporterii ZIUA de CLUJ le-au făcut o vizită celor patru adolescenţi la şcoală şi au discutat cu ei despre speranţele lor de a câştiga medalii la Campionatul Mondial de Înot. Plini de veselie, bucuroşi că au scăpat de o lucrare la biologie, tinerii au povestit cât de mult se antrenează zilnic pentru a deveni campioni mondiali. "Noi am participat la competiţii acreditate de Comitetul Internaţional pentru Paralimpici şi timpul lor este înregistrat. Aşa s-au calificat la campionatele mondiale", a povestit antrenoarea Emese Maniu. Aceasta a început să lucreze în urmă cu şapte ani la LDV Cluj în calitate de kinetoterapeut, moment în care a făcut terapie prin apă cu elevii nevăzători. "În iulie împlinim doi ani de când ne antrenăm zilnic. Ne antrenăm de şase ori pe săptămână de la ora 6 dimineaţa până la 7 şi jumătate şi de trei ori pe săptămână după-amiaza. În zilele când nu facem antrenament în apă, facem pe uscat, şi asta înseamnă flotări, abdomene, tracţiuni, alergare şi genoflexiuni", a povestit Maniu, care a adăugat: "Când am început antrenamentele cu ei erau mai scunzi decât mine. Acum m-au depăşit".
Naomi nu ştia să înoate până în urmă cu aproape doi ani. "Am învăţat repede să înot, însă nu ştiam să respir în apă, îmi ţineam tot timpul mâna la nas", a povestit fata, care acum are numeroase medalii la înot. "Niciodată nu aş fi crezut că o să fiu înotătoare de performanţă. Dacă nu câştigăm nimic, o să ne fie ruşine să ne întoarcem în ţară", a povestit fata în vârstă de 14 ani. Dintre cei patru, Valentin este singurul nevăzător total. "Am probleme cu capătul bazinului. Ca să nu mă lovesc, număr braţele. Culoarul îl ating ca să mă orientez", a povestit băiatul de 16 ani. Pentru a nu se lovi de capătul bazinului, la competiţie antrenoarea îl va atinge în cap cu un băţ în vârful căreia se află o minge de tenis. "Înainte de campionat am avut câteva săptămâni foarte intense. Facem ture de înot de câte 7.000 de metri pe zi. În vară am făcut 5.000 de metri dimineaţa şi 3.000 după-amiaza. Nu este nici o diferenţă între noi şi cei sănătoşi", au povestit copiii, care îşi doresc "să îi batem pe toţi".
Pentru ei, fiecare competiţie internaţională aduce cu sine şi momente de neuitat. "În Slovacia ne-am jucat de-a v-aţi ascunselea în camera de hotel. Pentru că Vali nu vede deloc, am stins lumina", au povestit amuzaţi copiii. Naomi şi-a amintit râzând cum într-o baie foarte îngustă Petrişor s-a ascuns pe tavan. "S-a căţărat pe perete şi s-a ascuns pe tavan. Odată băieţii s-au ascuns în duş şi eu am dat drumul la apă şi s-au udat", şi-a amintit fata. La rândul lor, cei trei băieţi au povestit cum, din plictiseală, s-au plimbat cu liftul şi cum, din greşeală, au dat drumul la alarmă. "Când s-au deschis uşile, am fugit", au povestit amuzaţi adolescenţii