Incidentul de la Cluj schimbă regulile privind "exportul" aerian al muncitorilor români

Incidentul de la Cluj schimbă regulile privind "exportul" aerian al muncitorilor români

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a semnat un Ordin de ministru care reglementează procedura  referitoare la organizarea grupurilor de lucrători sezonieri care pleacă din România spre alte țări, după incidentul de joi de la Cluj, când 1800 de oameni s-au înghesuit să prindă charterele spre Germania.

Este important să existe o trasabilitate clară a întregii proceduri, motiv pentru care au fost cooptați în acest demers reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ai Ministerului Afacerilor Externe, precum și ai Ministerului Afacerilor Interne, anunţă Ministerul Transporturilor (MT).

Procedura stabilită prin Ordin vine în sprijinul  cetățenilor care nu trebuie expuși niciunui risc de  infectare, precum și în sprijinul aeroporturilor care vor avea foarte bine stabilite procedurile de zbor.

În urma apariției Ordonanței Militare nr. 8  din 9.04.2020 MT prin Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) va aviza/aproba orice transport aerian, chiar și de pe acele aeroporturi aflate în subordinea autorităților județene.

AACR  a luat un set de măsuri încă din cursul nopții trecute, existând în acest sens o comunicare cu toate aeroporturile din țară referitor la cursele charter pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state.

Astfel, a fost  stabilit un ghid de acțiuni obligatorii având următoarele coordonate după care să fie organizată activitatea în aeroporturi:

- Aeroporturile trebuie să fie informate de operatorul aeronavei cu privire la zborurile pe care intenționează să le facă. Aeroportul va trebui să confirme că este de acord cu zborul/zborurile respectiv(e);

- Operatorul de handling (fie că este al aeroportului, fie că este o altă entitate autorizată de AACR) trebuie să confirme că serviciile de handling solicitate se pot realiza cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID 19, adaptate aeroportului în cauză, asigurând astfel protecția pasagerilor procesați, a vizitatorilor și a angajaților aeroportului.

În acest sens s-a recomandat ca, atunci când este confirmată posibilitatea efectuării unui zbor charter, să fie luată în considerare dublarea timpului necesar pentru prelucrarea pasagerilor și a bagajelor față de timpul normal.

Totodată  s-a făcut solicitarea să existe o monitorizare continuă a menținerii distanțării sociale în incinta aeroportului și să fie luate imediat măsuri atunci când se constată abateri.

Nu în ultimul rând, s-a decis să fie asigurată permanent legătura și coordonarea cu Direcțiile de Sănătate Publică (DSP-urile) locale pentru orice problemă legată de securitate și protecția sănătății angajaților aeroportului, a pasagerilor și a vizitatorilor.

Iată conţinutul integral al Ordinului ministrului Transporturilor:

ordin MT nr 875 din 10.04.2020 by Ziua Cluj on Scribd

Anchetă după incident

Având în vedere evenimentele petrecute joi pe Aeroportul Cluj, în legătură cu care Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat deschiderea unui dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, la nivelul Ministerului Transporturilor sunt realizate verificări privind o serie de  aspecte care intră în aria de competență a structurilor din subordine.

Ministrul Lucian Bode a dispus cercetarea modului în care au fost organizate transporturile rutiere către aeroport din județele de domiciliu ale cetățeniilor care urmau să zboare de pe Aeroportul din Cluj. Prin intermediul Autorității Rutiere Române (ARR) și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) se va verifica raportarea acestor curse ocazionale efectuate de operatori de transport rutier.

Comenteaza