Începe “bacul” scris al picaţilor din vară

Începe “bacul” scris al picaţilor din vară
2.400 de tineri care nu au obţinut notă de trecere la prima sesiune a bacalaureatului vor susţine începând de luni probele scrise ale examenului.

"Examenul de maturitate" ale cărui probe scrise se desfăşoară începând de luni va fi la fel de strict supravegheat ca şi în luna iulie. Astfel, cei aproximativ 2.400 de absolvenţi clujeni de liceu care nu au luat note de trecere la bacalaureat vor fi supravegheaţi de "ochii" vigilenţi ai camerelor video, dar şi de aproximativ 350 de asistenţi şi supraveghetori.

Examenele se vor desfăşura în nouă centre de examen din care şase în Cluj-Napoca şi trei în Dej şi Turda. La aceste centre se adaugă un altul unde se vor corecta 4.403 lucrări ale candidaţilor de la bacalaureat, conform datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. " La această sesiune a examenului de bacalaureat s-au înscris 2.419 candidaţi", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul general al ISJ Cluj. Astăzi va avea loc proba scrisă la limba şi literatura română, mâine se va susţine proba scrisă la limba şi literatura maternă, iar miercuri proba obligatorie a profilului, urmând ca vineri să se susţine proba la alegere a profilului. "La limba română scris sunt 1.264 de candidaţi, la matematică -1.487, iar la proba la alegere a profilului 1.302 candidaţi. Cei mai mulţi dau examenul la proba la alegere la biologie - 433, 209 candidaţi susţin examenul la fizică iar 298 la geografie", a spus Cuibus. Candidaţii vor intra în sălile de examen între orele 7:30-8:30, iar probele propriu zise vor începe de la ora nouă şi vor dura trei ore.

"La probele de competenţe care s-au desfăşurat în această săptămână (săptămâna trecută - n.red.) nu am avut probleme. Vom avea aproximativ 350 de asistenţi prezenţi în săli pentru a supraveghea desfăşurarea probelor şi 180 de camere video", a declarat Mariana Pop, inspector şcolar general adjunct al ISJ Cluj.

La nivelul judeţului Cluj a existat, în luna iulie, o promovabilitate a bacalaureatului de 56,26%. În ciuda rezultatelor dezastruoase, tinerii care au picat "examenul de maturitate" nu s-au înghesuit la pregătirile organizate de profesori în liceele clujene. Astfel, 39 de unităţi de învăţământ din judeţ au realizat meditaţii pentru cei care nu au luat note de trecere la bacalaureat. Laura Ungureanu, directoarea Liceului Teoretic "Lucian Blaga", s-a arătat a fi nemulţumită la începutul lunii august de dezinteresul celor şase elevi care au picat examenul.

"Un singur copil a venit la meditaţii şi a fost sârguincios. Nu mă aştept la rezultate spectaculoase la această sesiune de bacalaureat", a declarat Ungureanu. Nici şefii ISJ nu au mari aşteptări de la cei care participă la sesiunea de toamnă a bacului. "Probabil că promovabilitatea la examenul de bacalaureat în Cluj va creşte cu 10%. Nu mă aştept la lucruri spectaculoase, având în vedere că puţini din aceşti absolvenţi de liceu au participat la pregătirile cu profesorii din şcoli. Unii au fost la mare", a precizat Cuibus.

 

Comenteaza