Incendiul din Colectiv - Procurorul general: Ancheta este pentru omor calificat

Incendiul din Colectiv - Procurorul general: Ancheta este pentru omor calificat
Ancheta în cazul incendiului de vineri seară, din clubul bucureştean Colectiv, soldat cu 27 de morţi şi 146 de răniţi, a fost preluată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat că ancheta este pentru omor calificat, pentru care "pedeapsa este foarte mare".

Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat, sâmbătă, în faţa clubului Colectiv, din Capitală, unde vineri noapte a avut loc un incendiu soldat cu 30 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi că ancheta este pentru omor calificat, pentru care "pedeapsa este foarte mare". Tiberiu Niţu a mai spus că vor fi alocate toate resursele necesare şi a transmis condoleanţe familiilor victimelor.

Într-o declaraţie ulterioară făcută tot la faţa locului, Niţu a spus că în club imaginea este "dezolantă, că totul este carbonizat, negru şi plin de funingine", adăugând însă că procurorii Parchetului instanţei supreme, care au preluat ancheta în acest caz, sunt pregătiţi să ridice toate probele necesare din interiorul localului.

"Pot fi prelevate probe, specialiştii criminalişti sunt pregătiţi şi ştiu să ridice probe şi în astfel de situaţii. (...) Vorbim despre o începere de urmărire penală cu privire la faptă. În momentul în care se va putea dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale cu privire la o persoană se vor stabili toate elementele, inclusiv poziţia subiectivă a acelor persoane cu privire la care se va dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale şi se va stabili forma de vinovăţie. Nu vreau să spun de pe acum că va fi cineva acuzat de omor calificat sau ucidere din culpă", a mai spus Niţu.

Pe de altă parte, un procuror care îl însoţea pe Tiberiu Niţu a spus că "s-au făcut cercetările în spaţiile exterioare incintei, de unde au fost ridicate mai multe bunuri şi multe alte mijloace materiale de probă care urmează să fie evaluate din punct de vedere al probatoriului". "A fost ridicată unitatea de stocare a imaginilor de pe camerele de supraveghere. Urmează să fie evaluată, iar dacă acele imagini sunt, fără îndoială vor fi folosite în anchetă", a precizat procurorul.

Potrivit unui comunicat de presă, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, la 31 octombrie, preluarea de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a cauzei privind incendiul produs în Clubul Colectiv din Municipiul Bucureşti, soldat cu decesul mai multor persoane şi vătămarea corporală a altora.

"Considerentele care au stat la baza preluării au vizat caracterul complex al cauzei determinat de împrejurările în care s-a produs incendiul, de urmările grave ale acestuia şi constatând că pentru finalizarea urmăririi penale este necesar a se efectua o multitudine de acte de urmărire penală cu implicarea unor structuri centrale ale altor autorităţi, fiind necesară şi alocarea de resurse logistice suplimentare", se arată în comunicat.

O echipă de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică - Biroul de criminalistică participă, împreună cu efective de poliţişti de la I.G.P.R - D.I.C. şi Serviciul Omoruri din D.G.P.M.B., la cercetarea la faţa locului.

Din primele verificări şi acte efectuate a reieşit că, în seara de 30 octombrie 2015, în timpul desfăşurării unui concert de muzică rock, s-a produs un incendiu într-un imobil din strada Tăbăcarilor nr. 7, Sectorul 4, având ca urmare decesul mai multor persoane şi vătămarea corporală a altora, se mai arată în comunicatul citat.

Comenteaza