Incendiu la cinematograful din Mănăştur FOTO / VIDEO

Incendiu la cinematograful din Mănăştur FOTO / VIDEO
Cinematograful Dacia din Mănăştur a luat din nou foc.

Pompierii au ajuns în zonă în urmă cu puţine minute, dar purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Greblă, spune că e mai mult fum decât foc. "Încă nu ştim cauza", spune el.

Cinematograful a luat foc şi în iulie. Vezi detalii

Vom reveni cu imagini şi amănunte.

Vezi aici detalii despre cinematograful din Mănăştur şi cum a ajuns acesta o ruină locuită de boschetari

UPDATE Pompierii au sosit la faţa locului cu trei autospeciale de stingere a incendiilor, iar în zonă au venit şi jandarmii şi poliţiştii de la secţia din Mănăştur. Aceştia din urmă au oprit circulaţia pe strada Bucium, pentru a nu încurca intervenţia pompierilor. La intervenţii asistă mai bine de 200 de curioşi.

Pompierii care pătrund în incinta fostului cinematograf pentru a stinge flăcările folosesc măşti de oxigen pentru a putea respira în clădire, la fel ca la incendiul din iulie. Aerul în sala principală a clădirii, cea de spectacole, nu circulă, din cauza ventilaţiei proaste.

UPDATE 20.45 Un echipaj se află încă la faţa locului, care se asigură că focul nu va izbucni din nou. Cu cinci ore de eforturi, aceasta este una dintre cele mai lungi intervenţii ale pompierilor clujeni, în ultimul an.

 

Vezi imagini video de la faţa locului

În acest moment nimeni nu ştie cine este proprietarul clădirii din Mănăştur: pasat între fostul chiriaş, Regia Autonomă de Exploatare a Filmului (RADEF) şi Primăria Cluj-Napoca, imobilul se degradează de la o zi la alta.
RADEF Româniafilm a predat, în 2009, patru cinematografe către Primăria Cluj-Napoca - Mărăşti, Dacia, Favorit şi Victoria. Cinematograful Mărăşti a fost redeschis pentru public după lucrări care au costat două milioane de lei. În ce priveşte cinematograful Favorit, care funcţiona într-un imobil retrocedat, acesta nu va mai putea fi folosit ca atare.

În noiembrie 2011, instanţa a obligat firma care ocupa spaţiul, Atriss SRL, să plătească o sumă de 763.008 lei ca taxă de ocupare abuzivă a cinematografului şi la plata majorărilor de întârziere până la stingerea tuturor obligaţiilor. Decizia a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel, care a menţinut decizia.

Imobilul a ajuns în administrarea Atriss SRL în 1996, după un contract de închiriere cu RADEF Româniafilm. În 2004, regia a transmis firmei o ofertă de vânzare a activului. Din cauza unui ordin de ministru,însă, procedura vânzării a fost sistată în 2005. Contractul de închiriere a expirat în 2009.

 

Comenteaza