Încă o premieră la TIFF. Prima femeie şofer oficial din istoria festivalului: "I-am scris simplu şi onest lui Tudor Giurgiu pe Facebook"

Încă o premieră la TIFF. Prima femeie şofer oficial din istoria festivalului:
Anul acesta Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) mai bifează o premieră: prima femeie şofer oficial din istoria festivalului.

„Candidaţii pentru postul de şofer trebuie să cunoască foarte bine Clujul, să ştie limba engleză, să aibă permis de conducere categoria B şi să fie simpatici şi politicoşi", scrie în anunțul de recrutare. Claudia îndeplinește condițiile cu prisosință: s-a născut într-o casă de pe strada Piezișă, are permis de peste 25 de ani și practică taximetria de 18. Mai mult decât atât, este jovială și plină de energie, iar din primele cuvinte îți dai seama că știe cum stă treaba cu arta conversației.

Ajung la Casa TIFF, e sâmbătă și începe Weekend la Castel. Întreb cine merge spre Bonțida. Mi se spune să merg în față, va trage Claudia mașina acolo imediat. Claudia? Deja sunt curioasă să o cunosc!

În scurt timp pornim împreună la drum. Povestim despre Gala de Deschidere, despre una-alta - și ajung să o întreb cum a ajuns în acest an TIFF Driver. Îmi spune că și-a dorit de ani buni să conducă mașinile oficiale ale festivalului și să facă parte din echipa șoferilor profesioniști de la TIFF. Vine la festival în fiecare an, iar minunățiile astea i-au furat ochii întotdeauna.

A început să se intereseze ce e de făcut pentru ca în 2017 să își îndeplinească dorința. A întrebat în stânga și în dreapta, a cerut informații, și până la urmă, s-a hotărât: îi va scrie lui Tudor Giurgiu, simplu și onest, pe Facebook. Îi scrie și îi explică cine este și ce scop urmărește. Nu doar atât, îi trimite și un link către un interviu pentru Radio Cluj, intitulat „O zi din viaţa unei taximetriste", din ianuarie 2016, pe care îl puteți citi (și auzi!) aici. După nici o zi, Tudor îi răspunde - să îi scrie prin martie anul viitor și o va căuta. „Nu am avut cuvinte, atât am fost de impresionată", îmi mărturisește ea. „Am mers cu telefonul să îi arăt soțului, uite cine mi-a răspuns!" Lunile trec și, în forfota traficului clujean și a vieții de zi cu zi, aproape că uită - „Știam eu că se apropie TIFF-ul, dar aveam impresia că mai este până atunci!". Într-o zi de mai, e anunțată că o caută un domn la telefon - „Eu, când aud că mă caută cineva, mă gândesc: oare ce s-a întâmplat?!". „Sună din partea lui Tudor Giurgiu."

Se bucură că a luat cursa spre castel. „Ăsta-i visul meu, mai bine să bat pietrișul de la Casa TIFF decât să conduc mașina asta spre Bonțida?!". Vorbim despre „Povestea Iubirii" lui Radu Mihăileanu, care a ținut să proiecteze filmul și la Dâncu, unde s-a desfășurat o parte din filmări. A condus până acolo cu câteva zile înainte, să își facă o idee despre drum și să nu existe surprize pentru seara de mâine, când va duce invitații.

La întoarcere, sunt încântată să continuăm poveștile. Claudia e născută în Cluj, dar s-a mutat de pe Piezișă, din casa părintească. O decizie luată de nevoie, nu fără strângere de inimă , s-a dovedit, totuși, a fi cea mai bună pe care a luat-o. O întreb câți oameni mai stau la casă pe Piezișă - îmi spune de două familii - „Ultimii mohicani", îi spun, și râdem împreună.

De câțiva ani lucrează la Diesel Taxi, își iubește meseria cu bune și rele și își îngrijește mașina cât poate de bine. Are două fiice gemene: una e programator în Timișoara, iar cealaltă este ofițer M.A.P.N. și „fana fanilor TIFF". Îmi povestește cum, în timpul liceului, nici nu o vedea pe toată perioada festivalului - îi dădea bani de bilete și nu o mai găseai decât în sălile de cinema sau în fața ecranelor de prin oraș, până seara târziu. Acum e plecată din țară și nu a putut veni, dar Claudia se asigură că fetele ei vor avea măcar un tricou de la ediția TIFF.16.

(Articol preluat de pe blog.tiff.ro)

Comenteaza