Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, mitropolitul Clujului, își sărbătorește ocrotitorul spiritual

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, mitropolitul Clujului, își sărbătorește ocrotitorul spiritual
| Foto: mitropolia-clujului.ro

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte astăzi, pe 30 noiembrie 2021, pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, îşi cinsteşte ocrotitorul spiritual. 

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei (Ioan Andreicuț) s-a născut în data de 24 ianuarie 1949, în Oarța de Sus, județul Maramureș, din părinţii Andrei şi Elena Andreicuț, ca primul dintre cei trei copii ai familiei.

În data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către Patriarhul Daniel, la data de 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

După reorganizarea administrativ-bisericească în Transilvania, înaltpreasfințitul părinte Andrei este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.

Începând cu anul 2011, domnia sa predă disciplina „Spiritualitate Ortodoxă” la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar din toamna anului 2012 este îndrumător de doctorat la Școala doctorală de teologie „Isidor Todoran”, din cadrul aceleiași facultăți.

La data de 23 octombrie 2014, Regele Mihai I al României i-a conferit decorația regală „Nihil Sine Deo”. Decorația i-a fost înmânată în Holul de Onoare al Castelului Peleș, de Alteţa Sa Regală Margareta, Principesa Moştenitoare a României. În data de 15 septembrie 2021, ierarhul a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Părintele Mitropolit Andrei este cetăţean de onoare a zeci de localităţi din România şi destinatarul a numeroase diplome de recunoaştere şi preţuire din partea a nenumărate societăţi, asociaţii, instituţii, fundaţii din ţară şi străinătate, toate având preocupări culturale, social-filantropice, religioase sau inginereşti, potrivit site-ului oficial al Mitropoliei Clujului

Comenteaza