În vizită la Donath, ciobanul care a salvat Clujul

În vizită la Donath, ciobanul care a salvat Clujul
O competiţie inedită atrage atenţia asupra unui valoros monument uitat al oraşului.

Săptămâna viitoare la Cluj-Napoca va avea loc prima cursă de alergare pe un circuit de obstacole din România. Dincolo de dimensiunea sportivă, evenimentul îşi propune să atragă atenţia asupra stării de degradare în care a ajuns un monument uitat al Clujului, care ar putea deveni o atracţie turistică majoră.

Concursul de alergare „Fugi cu Donath!" va avea loc în 25 mai, în Pădurea Hoia. Competiţia readuce în actualitate legenda ciobănaşului Donath, o variantă clujeană a eroului de la Marathon.

Donath, un ciobănaş care păştea oile în zona pădurii Hoia, a fugit să dea de veste în cetatea Clujului că turcii sapă la devierea Someşului în zona care azi se numeşte chiar „Tăietura Turcului". Oraşul fiind sub asediu, devierea râului ar fi însemnat capitularea în scurt timp, din cauza lipsei apei potabile. Ajuns în cetate, Donath şi-ar fi dat ultima suflare, după ce i-a anunţat pe mai marii oraşului despre planurile turcilor, salvând astfel oraşul. Mai târziu, recunoscători, clujenii i-au ridicat ciobănaşului o statuie în zona în care îşi păştea el oile.

„Cu ocazia competiţiei, actori ai Teatrului Naţional Cluj-Napoca vor povesti legenda lui Donath şi vor da startul concursului în stil original ardelenesc, iar în completarea evenimentului, se va pune în scenă teatru senzorial, în incinta Parcului Etnografic", a declarat Gabriel Părăuan, preşedintele Clubului Ecologic Transilvania, unul dintre organizatori.

Concurs de rezistenţă şi îndemânare

„Fugi cu Donath!" este o cursă de alergare pe un traseu amenajat cu diverse obstacole. Parcurgerea acestui traseu presupune un efort complex şi necesită o minimă pregătire fizică generală. Evenimentul se adresează sportivilor de orice fel, fie ei pasionaţi de alergare, crossfit, parkour, free running, escaladă sau alte sporturi. Lungimea traseului este de circa cinci kilometri (distanţa aproximativă pe care a alergat Donath până în cetate), iar printre obstacole se găsesc pereţi verticali ce vor trebui escaladaţi cu sau fără ajutorul frânghiilor, alte formaţiuni verticale, plane sau piramidale care vor trebui depăşite, pasaje înguste, ascendente, descendente sau în zig-zag ce vor trebui trecute în alergare, tuneluri joase prin care se va trece târâş, segmente în care se va alerga printre anvelope auto sau alte amenajări; se vor face căţărări pe plase textile sau amenajări similare, se vor trece gropi cu apă ori cu noroi etc.

Evenimentul va cuprinde şi activităţi complementare - un poligon de airsoft, unul de paintball, concurs şi expoziţii fotografice precum şi cursa „Junior", adresată copiilor. Înaintea startului, paraşutişti vor ateriza la punctul 0 al cursei.

Un fel de "ziua porţilor deschise"

Cu ocazia concursului, clujenii sunt invitaţi să viziteze „statuia lui Donath", o operă de artă barocă, aflată pe o proprietate privată care, cu acest prilej, se va deschide publicului. Memoria colectivă a oraşului a atribuit acest monument ciobanului legendar, dar de fapt este vorba de un alt personaj, care poartă însă acelaşi nume - Sfântul Donatus.

„Este o statuie barocă din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, care îl înfăţişează pe acest sfânt, protector al viilor, de aceea şi amplasamentul neobişnuit, pe Dealul Hoia, unde pe atunci se aflau viile Clujului. Tunica romană în care este îmbrăcat arată că este vorba despre acest sfânt, şi nu de un cioban", explică istoricul de artă prof. univ. Nicolae Sabău.

Ulterior instalării statuii, mentalul colectiv clujean a translatat identitatea sfântului către ciobanul din legendă. „Cele două nume asemănătoare şi zona unde se află statuia, respectiv nu departe de «Tăietura Turcului», au uşurat această confuzie, care a născut o frumoasă legendă urbană, cea a statuii ciobănaşului Donath, ridicată de oraşul recunoscător", a completat istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Potrivit lui Nicolae Sabău, statuia este una valoroasă din punct de vedere istoric şi artistic, deoarece face parte din primul grup de sculpturi baroce de for public din Cluj-Napoca, alături de Fecioara Maria din spatele Bisericii „Sf. Petru" din Mărăşti. „Chiar şi soclul este interesant, deoarece printre inscripţiile lăsate de-a lungul vremii se găsesc unele create de oameni celebri, printre care, de exemplu, Alexandru Papiu-Ilarian", adaugă Tudor Sălăgean.

„Fugi cu Donath" se doreşte un prim eveniment care să atragă atenţia asupra stării de degradare a statuii şi să contribuie la introducerea sa în circuitul public.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Runsilvania şi Clubul Ecologic Transilvania împreună cu partenerii acestora, printre care Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Grup de lucru pentru statuie

Potrivit reprezentanţiilor Primăriei, situaţia juridică a statuii este una complexă, el fiind un monument de for public inclus în inventarul Primăriei, dar amplasat pe o parcelă privată. „S-a format un grup de lucru din care fac parte reprezentanţi ai Primăriei, ai Direcţiei Judeţene pentru Cultură, ai Muzeului Etnografic, ONG-uri, profesori universitari, artişti şi oameni pasionaţi de istoria locală, care caută soluţii pentru restaurarea şi apoi introducerea statuii în circuitul public", a declarat Gabriel Părăuan, preşedintele Clubului Ecologic Transilvania.

 

Comenteaza