În cât timp ar lovi Cluj-Napoca apa din Beliș și Tarnița dacă s-ar rupe barajele la cutremur. Primejdie reală sau scenariu de film?

În cât timp ar lovi Cluj-Napoca apa din Beliș și Tarnița dacă s-ar rupe barajele la cutremur. Primejdie reală sau scenariu de film?

„Ar putea lacurile Beliș și Tarnița să dispară în urma unui cutremur mare?” este una dintre întrebările pe care oamenii din Cluj și-au pus-o după seria de seisme din luna februarie, în zona Gorj, dar care s-au resimțit puternic și în orașul de pe Someș.

Un inginer cu o experiență vastă în domeniul hidro a dat un răspuns în legătură cu acest subiect și a precizat că cele două lacuri sunt proiectate să reziste la aproape orice cutremur.

„Cele două lacuri sunt proiectate să reziste aproape la orice cutremur şi orice inundație. Ipotetic, în cazul Belișului și dacă ar fi detonată o bombă uriașă, în amonte de baraj, în condițiile în care lacul ar fi plin, chiar şi atunci nu s-ar rupe decât puțin din partea superioară a barajului, prin urmare filmele apocaliptice rămân filme….Mai mult, barajele sunt verificate periodic iar acestea au fost construite să reziste la cutremure de magnitudini mult mai mari decât cele din Turcia, de peste 8,5 grade richter, într-o zonă (nordul Munților Apuseni) în care totuși și cutremurele peste 6 grade richter NU sunt estimate, NU sunt luate în considerare”, a răspuns inginerul într-un interviu acordat Apuseni.info.

De asemenea, inginerul a mai explicat că și în cazurile extreme în care un cutremur mai mare de 8 grade richter, sau chiar 9, s-ar produce în acest moment, există un mecanism de blocare a valului spre zona metropolitană Cluj, în zona barajului de la Someșul Cald.

În concluzie, probabilitatea ca lacurile Beliș si Tarnița să fie „rase” în urma unui cutremur mare, este extrem de mică. Mai degrabă am putea vedea un asemenea scenariu într-un film de tip Hollywood, decât în viața reală.

Comenteaza