Impas CU OMNIPASS. Cardurile studenţeşti, din nou contestate la Cluj

Impas CU OMNIPASS. Cardurile studenţeşti, din nou contestate la Cluj
“Stop cartelurilor de carduri studenţeşti” se numeşte articolul care pune pe jar studenţimea clujeană. Oficialii studenţilor din UBB vor ca Omnipass să nu mai fie obligatoriu la cazarea în cămin.

"Fie că îi spunem „cardul de reduceri Omnipass„ sau „legitimaţia Omnipass" monopolul deţinut de acest card în Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) şi măsurile abuzive prin care oamenii din spatele acestei afaceri au obligat studenţii din Universitate să-şi facă acest card trebuie să înceteze odată cu noul an universitar", se arată în articolul semnat de Andra Camelia Cordoş, absolventă a instituţiei pe site-ul student.romaniacurata.ro. Totodată, ea a făcut parte şi din conducerea Organiţaţiei Studenţilor din UBB (OSUBB).

Introducerea acestui card în universitate este numită drept "una dintre afacerile care în ultimii ani s-a extins abuziv în cadrul UBB obţinând un monopol în ceea ce priveşte „piaţa studenţească". Problema ar fi fost ignorată de fosta administraţie a instituţiei, susţine semnatara articolului care cere, astfel, să se ia măsuri pentru "revenirea la normalitate" din anul universitar 2012-2013. Este menţionat şi iniţiatorul Omnipass, Andrei Ciubuc, "probabil singurul din România care a ocupat mai bine de 7 ani aceeaşi funcţie de reprezentare în UBB, aceea de prefect al Studenţilor".

"Până aici nimic nou sub soare, carduri există de când lumea şi încă vor mai fi, pentru că studenţii sunt o pradă bună mai ales când le şi vinzi iluzia unor reduceri", remarcă fosta studentă. "Dar când ajungi să obligi câteva mii de studenţi cazaţi în căminele Universităţii (aproximativ 7.000, dacă numărul locuri în cămine a rămas cam cel pe care îl ştiam eu) să-şi facă card Omnipass pentru a avea acces în cămin şi pentru a beneficia gratuit de internet (care, să ne înţelegem, în UBB a fost oricum gratuit dintotdeauna), atunci situaţia se agravează şi avem de-a face cu un abuz. Cu mic cu mare, de la studenţi la doctoranzi, anul trecut toată lumea care se caza în cămin trebuia „să treacă pe la poză" şi să-şi facă cardul care le „legitima" şederea lor în cămin", adaugă acesta.

Cordoş îşi continuă articolul, relatând episoade când accesul la diverse facilităţi în UBB i-a fost condiţionat de respectivul card şi sugerează ca "din când în când oamenii din conducerea ministerelor ar trebui să mai facă câte un stagiu de documentare în universităţile care au renunţat de mult la sistemele învechite şi greoaie, în favoarea tehnologiei". La final, fosta studentă UBB cere "înlăturarea de urgenţă a obligativităţii studenţilor de a-şi achiziţiona orice fel de act care nu este emis de către instituţia în care studiază sau de către Ministerul Educaţiei". Contactată de Provincia News, Cordoş a precizat că nu intenţionează să depună cereri la universitate sau la minister pentru rezolvarea demersului său. "M-au sunat de la Omnipass şi mi-au promis că nu îi vor mai obliga pe studenţi să îşi cumpere carduri", a punctat ea.

Oficialii OSUBB susţin că nu au nimic împotriva cardurilor studenţeşti. "Ele sunt un mijloc de a-i sprijini pe studenţi, un mijloc de a le oferi diverse facilităţi. În privinţa Omnipass, dorinţa noastră este să nu le mai fie impus studenţilor ca legitimaţie de cămin sau pentru bibliotecă. Urmează să avem în curând o poziţie publică în acest sens", a declarat Daniel Cruceriu, preşedintele OSUBB. "Libertatea de a alege dacă vrea card studenţesc şi apoi de a-l selecta pe cel mai bun de pe piaţă este mai presus de orice interese", a punctat liderul organizaţiei.


UBB: nu a fost niciodată vreun abuz

Reprezentanţii UBB spun că universitatea nu a impus niciodată cardul Omnipass. "Nu i-a obligat nimeni, niciodată pe studenţi să îşi facă Omnipass, nici măcar la cazarea în cămin sau pentru accesul la bibliotecă. Cei care nu doresc asta au alternative de a primi legitimaţie de cămin sau de bibliotecă", declară Laura Irimieş, purtătorul de cuvânt al UBB.

(Florentina TĂTAR, articol preluat de pe provincianews.ro)

 

Etichete
Comenteaza