Iar zboară avioanele noaptea peste Cluj! Ce spune ROMATSA

Iar zboară avioanele noaptea peste Cluj! Ce spune ROMATSA

Saptămâna trecută a avut loc prima întâlnire din 2022 a Grupului de Lucru pentru Reducerea Zgomotului Generat de Operațiunile Aeroportuare sub culoarul de zbor din Cluj-Napoca.

S-a prezentat progresul eforturilor de reducere a zborurilor peste Cluj-Napoca, discutându-se despre măsurile de plafonare a zborurilor peste oraș din ultimele 6 luni, dar și cauzele care au dus la cresterea numărului de zboruri din lunile Noiembrie si Decembrie 2021. Reprezentanții ROMATSA au explicat că datorită ceții care se formează in zona aeroportului in acest anotimp rece și a procedurilor de zbor aprobate in acest moment, in condiții de vizibilitate redusă decolarea se face cu precadere peste oraș. Astfel se explică creșterea de +64% zboruri peste Cluj-Napoca din decembrie față de noiembrie, respectiv +162% față de octombrie.

Un alt punct al discuțiilor a fost analiza concluziilor măsuratorilor de zgomot efectuate de APM in cateva puncte din cartierele Someșeni și Intre Lacuri, reprezențanții Aeroportului insistând asupra faptului ca mare parte din zgomotul ambiental este generat de autoturismele care rulează in zona in care s-au făcut măsurătorile. S-a contra argumentat ca zgomotele de intensitate mare, care depăsesc ca intensitate de până la 16-20 ori limitele admise de lege sunt totuși cele generate de avioane, la decolare si aterizare.

La finalul întâlnirii s-a discutat succint despre studiul făcut de autoritățile elvețiene The Swiss National Cohort in colaborare cu Public Health institutes in Basel, Bern, Geneva, Lausanne și Zürich, pe durata a 5 ani, cu măsuratori pe 64 de aeroporturi si aerodromuri din Elveția și o populație considerată de 4,6 milioane de oameni. Studiul a analizat corelația dintre zgomotul generat de operațiunile aeroportuare, poluarea aerului și creșterea mortalității prin infarct miocardic pentru populația care locuiește lângă aeroporturi și sub culoarul de zbor. Studiul aici: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20881600/

S-a convenit că următoarea intălnire a grupului de lucru va avea loc in luna aprilie. 

Comenteaza