Hoţii de cărţi s-au reorientat spre Mănăştur

Hoţii de cărţi s-au reorientat spre Mănăştur
Spargerile la chioşcurile de ziare au continuat după reţinerea a două persoane de către poliţiştii de la Secţia 6 Zorilor.
Trei chioşcuri din cartierul Mănăştur au fost jefuite săptămâna trecută. Hoţii au furat mai multe cărţi din colecţiile oferite la promoţie de către două ziare naţionale. Distribuitorii de presă au “blindat” intrările chioşcurilor cu lacăte, dar şi acestea sunt tăiate de hoţi. Spargerile din Mănăştur survin după ce, pe parcursul lunii iulie, peste 15 chioşcuri din Zorilor, Gheorgheni, Piaţa Avram Iancu şi Piaţa Mihai Viteazul au fost prădate de “doritorii” de cărţi.

La scurt timp după ce poliţiştii de la secţia din cartierul Zorilor au identificat doi hoţi, au început spargerile în Mănăştur. Un chioşc de la intersecţia străzilor Primăverii - Răvaşului şi două chioşcuri de lângă Piaţa Flora au căzut pradă hoţilor. “Chioşcul de la Piaţa Flora mi-a fost spart vineri noaptea (30 iulie – n. red.), căci sâmbătă dimineaţa l-am găsit aşa. Este a doua oară când îmi fură din respectivul chioşc”, spune Remus Felecan, patronul firmei de distribuţie de presă Apex Editare.

În încercarea de a opri furturile, distribuitorii de presă au montat lacăte pe uşile chioşcurilor, deoarece urmele de pe acestea arată că hoţii au forţat broaştele cu ranga. “Mi-au furat şi după ce am pus lacăt. Ştiţi cum se zice: lacătele nu-s pentru hoţi! Forţează profilele de aluminiu şi tot intră cumva în chioşcuri. Chiar nu ştiu ce să mai fac”, afirmă Remus Felecan. Purtătorul de cuvânt al poliţiei, inspector Gina Pop, ne-a declarat ieri că nu are cunoştinţă de furturile de cărţi din Mănăştur şi că va verifica baza de date pe durata zilei de azi.

“Găinării” dornici de cărţi nu au uitat nici zona centrală. “Joi şi vineri mi-au fost sparte două chioşcuri, unul la intersecţia străzilor Bariţiu cu Horea şi celălalt pe Bulevardul Dorobanţilor. Poliţia a prins un bărbat şi o femeie, dar aceştia sunt în libertate. Cred că există mai mulţi hoţi şi de două categorii. Unii care fură numai cărţile, iar alţii care golesc chioşcurile. Am pus lacăte speciale, mai scumpe, care nu pot fi tăiate”, a spus Carol Vlad, proprietarul firmei Pro Press.

În 23 iulie, poliţiştii de la Secţia 6 din cartierul Zorilor au găsit zeci de cărţi într-un loc unde stăteau un bărbat şi o femeie. Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, cu propunerea de arestare preventivă, însă procurorul nu şi-a însuşit propunerea şi a dispus doar măsura interzicerii de a părăsi localitatea timp de 30 de zile. “Femeia nu a fost prezentată la parchet pentru arestare preventivă fiindcă este gravidă”, a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ, inspector principal Gina Pop. Ancheta continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale din acest caz.

“Tura” de noapte

Hoţii “intelectuali” acţionează noaptea şi fură cărţile oferite la preţuri promoţionale, de 10-11 lei, alături de unele ziare naţionale. Potrivit poliţiştilor, volumele sustrase sunt, ulterior, vândute pe stradă la preţuri şi mai mici decât cele promoţionale de la chioşcuri. Surse din rândul distribuitorilor de presă spun că există un grup de romi, format din mai mult de două persoane, care dă spargerile în mod organizat. Proprietarii chioşcurilor susţin că nu pot monta alarme deoarece nu au curent electric.

Comenteaza