Când ai poftă de o mâncare gustoasă sau vrei să bei un vin într-un bar cu o atmosferă specială, dar nu prea ai “inspiraţie” pentru a alege, e clar că ai nevoie de o mână de ajutor. De acum, ai la dispoziţie un ghid virtual: blogul Papilei Gustative, papilagustativa. wordpress.com, lansat recent, care doreşte să devină o “hartă gastronomică” a Clujului.
Cei doi autori ai blogului se autointitulează Papila Gustativă, personaj care a vizitat deja câteva localuri din Cluj. într-un stil jucăuş, bloggerii descriu atât atmosfera barurilor şi restaurantelor, cât şi mâncărurile şi băuturile care pot fi servite acolo.
De altfel, pe pagina principală a blogului, cititorului i se comunică scopul (de)gustărilor: “Papila Gustativă îşi începe hoinăreala prin restaurantele, barurile, tavernele, cârciumile şi bodegile clujene în depistarea aromei specifice fiecăreia. Din acest peregrinaj al Papilei Gustative se va schiţa, încet-încet, o hartă picantă şi apetisantă, Harta Gastronomică a Clujului. Dacă vrei şi tu să fii degustat şi notat pe hartă, poţi chema Papila în localul tău, scriind la papila.gustativa @hotmail.com”.
Gurmandul personaj spune că nu face acest “tur de forţă” pentru a câştiga bani sau pentru a face publicitate, ci în scopul informării clujenilor. De altel, unul dintre cititorii blogului a publicat un comentariu sugestiv în acest sens: “Ideea e foarte bună, de a face o hartă a restaurantelor, şi foarte utilă. Eu sunt foarte pretenţios la mâncare şi aş vrea să văd părerile unui specialist despre mâncărurile şi serviciile la restaurantele pe care le prezinţi. în cazul în care acest blog este destinat câştigului de bani de pe urma reclamelor la acele restaurante, atunci probabil că nu prea îşi au rost review-urile...”.
Papila i-a răspuns prompt: “Blogul este nonprofit, doar am dorit să facem o hartă reală cu ofertele speciale a restaurantelor şi cu detalii interesante. O prezentare mai detaliată a felului în care au creat locul proprietarii”. Contactaţi de ZIUA de CLUJ, autorii blogului au oferit amănunte: “Nu facem recenzii ale localurilor precum cele din ziare, în care un reporter comandă mâncare incognito, într-un restaurant, şi apoi scrie. Noi facem o prezentare, cititorii pot vizita locul respectiv, iar feedbackul lor, pozitiv sau negativ, sunt invitaţi să îl publice la noi pe blog”.
Motivul lor e simplu: “Nu facem cronici, recenzii, pentru că ar fi foarte subiective. Uneori, dacă nu îţi place atmosfera într-un local, nu mai poţi savura nici mâncarea, nici băutura”.
Cei doi clujeni reuniţi sub numele de Papila Gustativă afirmă că vor încerca să publice, săptămânal, câte un text despre un restaurant sau bar din oraş, însoţit de fotografii relevante. Până acum, ei au vizitat, la cerere sau din proprie iniţiativă, localuri în care au stat de vorbă cu proprietarii, cu bucătarii sau pur şi simplu au savurat atmosfera, descrisă cu detalii “picante”.
Câteva mostre sunt “în acest local există un adevărat ritual al preparării şi servirii ceaiului! Fiecare sortiment este atent preparat, în ceainice speciale, servit în ceşti speciale, alături de biscuiţi şi gem delicios de caise, coacăze, trandafir etc. Pentru că fiecare soi de ceai are un timp de infuzie diferit pentru a atinge calitatea maximă a gustului, pe tăviţa de ceai vei primi şi un tea timer, un cronometru special creat pentru ceai, care te anunţă atunci când infuzia este gata.
Poţi îndulci ceaiul cu miere (polifloră sau de tei), cu zahăr normal sau aromat (ghimbir, mentă, etc.)” sau, despre mâncare, “ciorba Angadjabur, o specialitate a bucătăriei armeneşti, al cărei ingredient-cheie îl constituie churut-ul, o pastă acrişoară, preparată din pătrunjel, ţelină, lapte şi iaurt, după o reţetă tradiţională. Aceasta va face cu siguranţă deliciul gurmanzilor, mai ales acum, când specialităţile armeneşti se găsesc foarte rar în meniul restaurantelor”.
Fotograf în Ungaria
Autorii blogului papilagustativa.wordpress.com sunt doi fotografi clujeni. “Eu am stat 17 ani în Ungaria, din care cinci ani am realizat fotografii pe teme de gastronomie la o revistă de profil. Colega mea, tot fotograf, este cea care scrie textele pe blog. Ea a absolvit Facultatea de Litere”, detaliază autorul masculin al paginii de internet.
El adaugă că logo-ul blogului, cu două personaje colorate şi zâmbitoare, este inspirat chiar de papilele gustative: “Am studiat cum arată, în dicţionare medicale, şi apoi le-am desenat într-un mod mai vesel”.