Hai noroc! O universitate se lansează pe piața de băuturi alcoolice

Hai noroc! O universitate se lansează pe piața de băuturi alcoolice
O universitate clujeană are deja o linie de îmbuteliat alcool, iar acum își face un SRL cu ajutorul căruia să comercializeze bere, vin și cidru.

USAMV SRL. Așa s-ar putea numi societatea comercială pe care o deschide Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Societatea va comercializa produsele realizate la stația pilot a Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor, în speciale bere, vin și cidru. USAMV face de ani buni berea Student, dar și vinuri, ambele în scop didactic; cidru încă nu, dar urmează după ce SRL-ul își va începe activitatea. Universitatea mai comercializează, în magazinul propriu, lactate și mezeluri.

Conducerea USAMV a decis să înființeze societatea cu răspundere limitată pentru a putea comercializa băuturile alcoolice pe care le produce și pentru a putea plăti accize, conform legii. Până acum, berea și vinul erau ambalate și etichetate, dar se puneau pe masă la petrecerile universității ori se făceau cadou.

"Nu vrem să producem industrial, dar dorim să vindem ceea ce producem, iar pentru asta a fost nevoie să înființăm această societate. Facem bere și vin de calitate și cred că vom avea succes. Produsele noastre lactate și de mezelărie se vând de ceva vreme la magazinul din incinta universității și au mare succes. Dimineața se face rând. În cadrul societății, stundeții vor avea posibilitatea să facă practică, dar îi vom și angaja pe unii dintre ei", a spus rectorul Cornel Cătoi. Rectorul crede că USAMV poate realiza produse inovative în domeniul băuturilor alcoolice, pe care apoi să le vândă unor companii mai mari. "Vedeți că sunt tot mai multe sortimente de bere, blondă, brună sau arămie, cu diverse arome, și cred că putem să găsim produse de nișă care să trezească interesul unor companii mari. Le vom putea vinde patentul sau vom putea primi o redevență", a subliniat Cătoi.

Primele demersuri pentru înființarea societății au fost realizate deja. Aceasta are unic acționar USAMV Cluj și se numește Agronomia Agro Food Innovation SRL. Administratorul firmei este un asistent universitar de la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor, Lucian Cuibus. Stația pilot unde sunt realizate băuturile, dar și alte produse ale universității, se află în Mănăștur. Tot acolo se află și un teren, care aparține USAMV, pe care se dorește deschiderea unui magazin. Până de curând, acolo funcționa o spălătorie auto.

"Vom încerca să facem produse 100% locale. Chiar dacă universitatea nu are culturi de hamei sau orzoaică, vom căuta producători în județul Cluj și vom cumpăra de la ei", a spus Lucian Cuibus. Am vizitat stația pilot din Mănăștur, unde pe durata vacanței de vară instalațiile de producere a berii și vinului nu funcționează. În schimb, se produceau mezeluri. Vasile Oprea, tehnician, punea la afumat cârnați polonezi și crenvurști.

"Produsele noastre sunt 100% din carne. Nu punem slănină, șorici, nimic. Este adevărat că sunt puțin mai scumpe, cam 25 de lei pentru un kilogram la crenvurști, dar sunt naturale", a spus Oprea. Tema aceasta a fost abordată și subliniată inclusiv de rectorul Cornel Cătoi: "Ne preocupă să avem produse bio, cu riscul ca acestea să fie puțin mai scumpe. Cred că oamenii trebuie să aibă o alternativă la ceea ce găsesc în supermarketuri".

Din estimările celor implicați, Agronomia Agro Food Innovation SRL va începe să funcționeze în anul 2018.

 

Comenteaza