Clujul, împânzit de incendii de vegetație: gospodarii PIROMANI nu se potolesc

Clujul, împânzit de incendii de vegetație: gospodarii PIROMANI nu se potolesc

Pe parcursul zilei de ieri toate detașamentele de pompieri din Cluj au avut echipe în teren deoarece clujenii nu înțeleg că incendierea vegetației este pedepsită de lege și le poate pune viața sau bunurile în pericol.

Peste 400 de hectare de terenuri de vegetație uscată au fost pârjolite în ultimele zile, iar în cele mai multe cazuri, persoanele care aprind focul părăsesc locul faptei, fără a se asigura că flăcările sunt stinse sau nu sunt purtate de vânt la proprietățile aflate în vecinătăți sau fondul forestier.

”Echipele noastre pleacă de la un incendiu de vegetație la altul. Peste tot se lucrează la lichidare. Fiecare detașament are pompieri în teren”, au transmis ieri pompierii clujeni.

Din Sânmartin, la Bobâlna, Mica, Fizeșu Gherli, Țaga, Chinteni, Băișoara, dar și în apropierea municipiilor Dej, Huedin și Cluj-Napoca, au fost incendii pe suprafețe mari de terenuri agricole. 

”Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente cu o autospecială la un incendiu de vegetație uscată care se manifestă în zona localități Sânmărtin.

Totodată, pompierii dejeni intervin concomitent și la un alt incendiu de vegetație din apropierea localității Bobâlna. Echipele noastre din zonă sunt mobilizate în comuna Mica și la Fizeșu Gherlii.

Pompierii clujeni intervin în aceste momente la mai multe incendii de vegetație uscată, în localități precum Chinteni, Băișoara, Țaga, dar și în apropiere de orașele Huedin sau Dej.

De asemenea, se intervine și în Municipiul Cluj-Napoca, în apropiere de Parcul Tineretului. Peste tot se lucrează pentru lichidare și nu sunt raportate până acum victime”, a transmis ISU Cluj pe parcursul zilei de 22 martie 2022. 

La nivel național, IGSU desfășoară o campanie de prevenirea a incendiilor de vegetație. Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunțat că vor fi majorate amenzile pentru arderea vegetației uscate prun OUG.

”Astfel am decis majorarea amenzilor contravenționale pentru arderea miriștilor, turbăriilor, litierei pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Noile amenzi vor fi cuprinse între 7.500 și 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice amenda va fi între 50.000 și 100.000 lei”, a transmis ministrul Mediului. 

Comenteaza