Google, suspectată de cenzură: L-ar fi șters pe Sir Winston Churchill din istoria Marii Britanii

Google, suspectată de cenzură: L-ar fi șters pe Sir Winston Churchill din istoria Marii Britanii
| Foto: playtech.ro

Winston Churchill a fost premierul Marii Britanii în timpul celui de-al doilea răboi mondial, conducând ţara spre victorie. Deşi este considerat erou naţional, statuia sa a fost vandalizată în timpul protestelor anti-rasism.

Fostul premier al Marii Britanii, Winston Churchill, este una dintre cele mai importante personalități din perioada celui de Al Doilea Război Mondial. Dacă nu ar fi existat el, mai mulți istorici sunt de părere că o mare parte din Europa ar fi căzut pradă dominației naziste. Cu toate acestea, valoarea sa este contestată datorită unor afirmații rasiste la adresa indienilor.

Atacurile la adresa fostului premier britanic au început în urmă cu aproximativ o săptămână. Weekendul trecut, statuia lui Winston Churchill amplasată în apropierea parlamentului de la Londra a fost vandalizată în seria de manifestaţii declanşate de uciderea în SUA a afro-americanului George Floyd de către un poliţist american alb în timpul arestării. Inscripţia ”a fost un rasist” a apărut sub numele fostului premier britanic, acuzat că atunci când era la putere a făcut afirmaţii rasiste. Tot atunci numele lui Churchill a fost tăiat de pe statuie.

În acest context dispariţia unei fotografii a lui Winston Churchill din lista premierilor britanici în căutările de pe Google, la secţiunea Google Graphs ceea ce a determinat internauţii să acuze cenzura.

Concret, atunci când se căuta lista premierilor britanici, la Knowledge Graph apăreau toate fotografiile, mai puţin a lui Winston Churchill, acesta fiind totuşi prezent ca un profil fără poză, conform AFP.

Internauţii s-au întrebat imediat dacă acest lucru este cenzură. Inclusiv oficialii au protestat şi s-au întrebat dacă este o politică deliberată, @Google. "Europa occidentală ar fi fost aproape cu siguranţă aservită fără omul a cărui fotografie este acum absentă", a scris pe Twitter Simon Clarke, secretar de stat pentru creştere regională şi guvernare locală, apărând unul dintre marii eroi ai celui de-al Doilea Război Mondial.

"Suntem la curent cu faptul că imaginea lui Sir Winston Churchill lipseşte în Knowledge Graph pe Google", a comunicat Google care a promis să remedieze problema.

Google a comunicat pe Twitter că ar fi vorba doar de ”o actualizare automată” şi că ”problema va fi rezolvată”.

 

Comenteaza