Giurgiu vrea laboratoare pentru Protecţia Consumatorilor

Giurgiu vrea laboratoare pentru Protecţia Consumatorilor
Deputatul clujean Mircia Giurgiu vrea laboratoare de expertiză pentru comisariatele de protecţie a consumatorilor, care în acest moment trebuie să apeleze la aparatura altor instituţii, pentru care trebuie să plătească din bugete inexistente.

"Comisariatele judeţene pentru Protecţia Consumatorului ar trebui să aibă posibilitatea de a avea laboratoare proprii sau să le poată utiliza fără costuri pentru CJPC pe cele existente la nivelul judeţului, dar care se află în suburdinea altor instituţii publice . În momentul în care se solicită efectuarea unor expertize CJPC primeşte o factură care trebuie plătită, dar cum nu există sume alocate de la buget pentru decontarea acestor cheltuieli, CJPC este în imposibilitatea de efectua expertize, chiar dacă situaţia din teren o impune", arată Giurgiu în expunerea de motive a unui proiect de lege pe care vrea să-l depună la Camera Deputaţilor.


Proiectul arată că la nivelul fiecărui judeţ se va constitui un laborator agrementat pentru expertizarea şi conformitate a produselor şi care va fi dat în folosinţa comisariatelor judeţene pentru protecţia consumatorului. Acestea urmează să funcţioneze în municipiile reşedinţă de judeţ. "În mod normal cam 20 % din produsele prelevate pentru expertizare sunt conforme şi implică în mod clar factura din partea laboratorului, fapt nepermis de Curtea de Conturi dacă nu există buget destinat expertizării. Ar trebui ca laboratoarele agrementate să-şi asume şi produsele duse la expertizat şi care au ieşit conforme , deoarece intenţia CJPC şi a comisarilor este de a retrage de la comercializare toate produsele neconforme", mai arată Giurgiu.

Comenteaza