Gesturi emoţionante ale clujenilor pentru sinistraţii din Moldova
- Scris de Cristina Pirvu
- 13 Feb 2012, 22:03
- Eveniment
- Ascultă știrea

Unităţile militare din Someşeni, de pe strada Traian Moşoiu şi din comuna Floreşti au fost asaltate în ultimele zile de clujeni care au hotărât să doneze din puţinul lor pentru a-i ajuta pe oamenii izolaţi din cauza zăpezii mult prea mari. Un transport de ajutoare a fost trimis sinistraţilor cu sprijinul militarilor de la Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii. Campania "Eşti mai bun în Realitate" a fost de marată de REALITATEA TV împreună cu Ministerul Apărării Naţionale.
Peste 350 de clujeni au donat alimente şi îmbrăcăminte la punctul de colectare organizat la Unitatea Militară (UM) 02216, de pe strada Traian Moşoiu. "Oamenii au donat în jur de 5.000 de kilograme de alimente şi 20 de saci cu haine. Produsele se vor distribui pe categorii: făină, ulei, apă, dulciuri. Aşa sunt şi încărcate în camion. Avem o situaţie foarte clară până la ultima conservă sau la ultimul kilogram de zahăr. Dacă sâmbătă seara se donaseră 1.000 de kilograme de alimente, duminică am depăşit 3.500 de kilograme", a declarat colonelul Dan Cernea, de la UM 02216. Colonelul a fost impresionat de oamenii care au venit să ofere un ajutor. "Sâmbătă a venit aici un bărbat în vârstă cu două conserve. Îmi spunea că le-a primit de la fiica lui din Germania şi că el consideră că mai bine dă conservele acelor persoane decât să le mănânce el. Erau şi situaţii în care seara veneau oamenii şi ne întrebau dacă pot aduce donaţii în ziua următoare pentru că magazinele din zonă erau închise. Oamenii s-au mobilizat foarte bine", a precizat Cernea.
Printre oamenii care au hotărât să îşi ajute semenii s-a numărat şi Adrian Lăcătuş, de 50 de ani, din comuna Baciu. "Trebuie să îi ajutăm pentru că sunt năpăstuiţi de vremea asta şi mă tem să nu fie ceva mai rău, să nu fie şi inundaţii acolo pentru că o să fie dezastru", a spus Lăcătuş. Omul a avut şi o propunere care, crede el, ar duce la creşterea numărului donaţiilor. "Eu aş propune să se facă centre de colectare şi la primăriile din comunele Clujului pentru că e mai uşor de mers acolo, pentru că ne este foarte greu să venim de la sat până în oraş pentru a aduce ajutoare. Eu am venit din comuna Baciu. Am donat un kilogram de ulei, trei kilograme de făină albă, două pateuri şi o bucată de salam", a explicat Lăcătuş. Adriana, o tânără studentă, a făcut şi ea o donaţie. "Eu am venit cu haine pentru cei care au nevoie de ele", a spus fata.
La UM 1463 din Floreşti au oferit donaţii 237 de persoane. "S-au strâns 495 de kilograme de produse de panificaţie - pâine, cozonaci, 5.080 de kilograme de alimente neperisabile - conserve, făină, ulei, zahăr, 1.035 de litri de apă, 220 de kilograme de îmbrăcăminte şi 30 de cutii de medicamente", a declarat maiorul Iuliu Dumitru, ofiţerul care se ocupă de relaţiile publice la UM Floreşti. Între cei care au făcut donaţii s-au numărat persoane din toate categoriile sociale. "Am întâlnit familii tinere, cu copii de câteva luni, care au fost impresionate de drama bătrânilor din Vrancea, din Buzău. Am avut doi domni pensionari care au venit cu o plăsuţă în care au adus un litru de ulei, un kilogram de zahăr şi un pachet de biscuiţi. Fiecare a adus câte ceva după posibilităţi. Au fost şi cazuri de reprezentanţi de la firme care au venit cu containere cu biscuiţi, făină, zahăr, orez", a mai spus maiorul Iuliu Dumitru.
Şi la UM 2295 din Someşeni aproximativ 120 de clujeni au vrut să îi ajute pe sinistraţii din ţară. "Am adunat peste cinci tone de produse agro-alimentare. Au venit oameni de toate vârstele şi toate condiţiile sociale, de la cei mai bogaţi până la cei mai săraci. Au donat şi cadre militare. Duminică a venit o familie din Dej, cu un copil de patru ani, care au adus 500 de kilograme de făină şi 40 de kilograme de porumb pentru animale. Au venit şi pensionari care primesc ajutoare de la primării şi au donat acele produse", a declarat locotent-colonelul Gabriel Boţog. El a fost impresionat de un clujean care a venit cu o jumătate de sticlă de ulei să o doneze pentru că nu avea mai mult de oferit. Clujenii pot oferi în continuare donaţii pentru ajutorarea sinistraţilor la cele trei unităţi militare.
S-au mobilizat şi partidele
După ce PDL Cluj a anunţat ieri dimineaţă că deschide sediul central şi cele două birouri parlamentare din Mănăştur şi Zorilor pentru donaţii destinate persoanelor sinistrate din sudul ţării, USL Cluj a decis ieri să primească donaţii la sediile PSD şi PNL din judeţ.