Gabriel Resources a pretins 6,7 miliarde de dolari României, dar anunţă că nu are de unde să plătească statului român 10 milioane de dolari

Gabriel Resources a pretins 6,7 miliarde de dolari României, dar anunţă că nu are de unde să plătească statului român 10 milioane de dolari

6,7 miliarde de euro ar fi pretins drept despăgubiri Gabriel Resources României în cazul Roșia Montană, dar Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de la Washington a dat câştig de cauză ţării noastre şi compania canadiană are de plătit României 10 milioane de dolari. 

Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de la Washington a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că România a câştigat procesul în dosarul Roşia Montană, doi arbitri au votat pentru România, unul a votat împotrivă, iar în motivarea de 414 pagini, niciun guvern al României nu a fost găsit vinovat.

Potrivit deciziei curţii, Gabriel Resources este cea care ar trebui să plătească României 10 milioane de dolari. Ănsă compania canadiană a anunțat, printr-un comunicat postat pe bursa de la Toronto, că în prezent dispune de fonduri de circa două milioane de dolari americani.

Canadienii estimează că acești bani vor fi cheltuiți în cadrul activității curente până la sfârșitul lunii mai. Gabriel Resources a precizat că în perioada următoare își va revizui obligațiile financiare actuale și viitoare și capacitatea de a obține fonduri pentru a-și achita datoriile.

În ceea ce privește decizia Curții de Arbitraj Comercial de la Washington, care a hotărât că Gabriel Resources trebuie să plătească țării noastre cheltuieli de judecată și dobânzi de zece milioane dolari, compania canadiană consideră că decizie este una profund viciată.

„Această decizie ignoră în mod flagrant sau interpretează greșit în mod intenționat vastele dovezi prezentate pentru a demonstra că decizia României de a refuza autorizațiile necesare a fost motivată politic și fără nicio bază de reglementare substanțială sau obiectivă”, se arată în comunicatul companiei citat de adevarul.ro

Amintim că Gabriel Resources a ținut să facă anunțuri publice privind stadiul procesului privind proiectul aurifer de la Roșia Montană, inclusiv pe bursă, ceea ce i-a dublat valoarea acțiunilor într-un timp extrem de scurt.

CITEŞTE ŞI: Răsturnare de situație! România a câştigat procesul cu Gabriel Resources în dosarul Roşia Montană
CITEŞTE ŞI: O casă de brokeraj din Cluj deține peste 1 mil. acțiuni la compania care a pierdut procesul cu România în dosarul Roșia Montană
CITEŞTE ŞI: Un avocat de la UBB Cluj a pus umărul decisiv pentru salvarea Roșiei Montana

Comenteaza