Furtună la Cluj. Covor de grindină în Floreşti şi Baciu FOTO/VIDEO

Furtună la Cluj. Covor de grindină în Floreşti şi Baciu FOTO/VIDEO
O ploaie cu grindină s-a abătut asupra Clujului. În doar câteva minute, în Floreşti, pe jos s-a aşternut un strat alb.

UPDATE: Grindină aproape cât un ou de găină şi în Baciu

 

 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare cod galben de vreme instabilă și ploi însemnate cantitativ, valabilă începând de marți după-amiază, în 35 de județe.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 24 mai, ora 15:00 - 25 mai, ora 21:00, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cea mai mare parte a țării. Astfel, se vor înregistra averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie și pe arii restrânse grindină.

În Moldova, Dobrogea, Transilvania, Maramureș, nordul și estul Munteniei, precum și în zona de munte, cantitățile de apă vor depăși local 20 - 25 l/mp și izolat, cu precădere în Carpații Orientali, 50-70 l/mp.

Totodată, în a doua parte a zilei de marți, 24 mai, și la începutul nopții de marți spre miercuri (24/25 mai), manifestări specifice instabilității atmosferice se vor semnala cu o intensitate mai mare și în centrul și sudul Munteniei, inclusiv în zona municipiului București.

La rândul său, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare cod galben de inundații, valabilă în 16 bazine hidrografice, începând tot de marți după-amiază.

Conform prognozei, in intervalul 24 mai, ora 15:00 - 26 mai, ora 12:00, se vor înregistra torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție.

Hidrologii instituie atenționare cod galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș (judeţele Maramureș și Satu Mare), Someșul Mare (Bistrița Năsăud), afluenții mici ai Someșului din Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare, bazinele superioare ale Mureșului și Târnavelor din Harghita și Mureș, Olt superior și mijlociu și afluenții săi (Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea și Argeș), Suceava, Moldova, Bistrița (Suceava, Harghita, Neamț și Bacău), Trotuș (Harghita, Neamț și Bacău), Putna (Vrancea), Râmnicu Sărat (Buzău și Vrancea), Buzău superior (Brașov, Covasna și Buzău), Jijia și Bașeu (Botoșani și Iași).

Fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele Bistrița Năsăud, Sibiu, Harghita, Covasna, Bacău și Vrancea, menționează INHGA.

Atenționarea hidrologică a fost transmisă către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională Apele Române, Ministerul Administrației și Internelor, Hidroelectrica și Administrațiile Bazinale de Apă Someș-Tisa, Mureș, Olt, Buzău-Ialomița, Siret, Prut-Bârlad.

Comenteaza