Fostul subprefect al Clujului, urmărit penal în dosarul lui Horia Simu

Fostul subprefect al Clujului, urmărit penal în dosarul lui Horia Simu
Fostul subprefect al Clujului, Mihnea Iuoraş, trimis deja în judecată în stare de arest preventiv în dosarul despăgubirilor de imobile supraevaluate de la ANRP în care este implicat fostul şef al ANI, Horia Georgescu, este urmărit penal în dosarul lui Horia Simu.

Procurorii anticorupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Iuoraş, la data faptelor vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP), pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Alături de el sunt urmăriţi penal, sub aspectul săvârşirii aceleiaşi infracţiuni, Ingrid Zaarour, fost preşedinte al ANRP, Theodor Cătălin Nicolescu, vicepreşedinte, şi Ionela Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu), toţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.

De asemenea, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 3 iulie, a omului de afaceri Horia Simu, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. El urmează să fie prezentat Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Pentru aceeaşi faptă este urmărit şi expertul evaluator Florin Alexandru Hanu. 

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă că în cursul lunii ianuarie 2015 ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul că, în perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.

"Concret, la data de 28.02.2008, inculpații Zaarour Ingrid, Nicolescu Theodor Cătălin, Iuoraş Mihnea Remus, Nicolescu (fostă Bărbulescu) Ionela Mihaela și alte persoane, în calitate de președinte, vicepreședinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a Deciziei nr. 2 din 28.02.2006 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor privind ordinea de soluţionare a dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi, implicit, a Standardelor Internaţionale de Evaluare, au aprobat un raport de evaluare, întocmit de expertul evaluator Hanu Florin Alexandru, corespunzător dosarului de despăgubire nr. 38386/CC/2007.

În cuprinsul raportului întocmit cu nerespectarea standardelor și legislației menționate mai sus, valoarea totală la care a fost evaluat imobilul supus despăgubirii (teren în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi situat în Bucureşti, în zona cartierului Militari), s-a ridicat, conform expertului evaluator, la suma de 128.276.015 euro (1315, 53 euro/mp) echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 55.144.265 euro, echivalentul a 200.658.951 lei, prejudiciind bugetul de stat cu această sumă, şi facilitând obţinerea unor foloase patrimoniale necuvenite de către inculpatul Simu Horia, în acelaşi cuantum", se arată în documentul citat.

Horia Simu ar fi sprijinit şi înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin depunerea la dosarul de despăgubire a mai multor documente prin care s-au justificat necorespunzător realităţii o stare de sănătate precară şi o identificare greşită a terenului în scopul acreditării ideii de "imposibilitate de restituire în natură" şi de „urgenţă" în soluţionarea dosarului.

Acest lucru a asigurat un cadru aparent legal procedurii de despăgubire şi împreună cu acceptul său dat supraevaluării făcute de Alexandru Hanu, au creat membrilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor premisele necesare aprobării raportului de evaluare, întocmit în condiţii nelegale.

În urma cercetărilor efectuate, procurorii anticorupție au decis să o pună pe Ionela Mihaela Nicolescu sub control judiciar pe o durată de 60 de zile, începând din 2 iulie până în 30 august. În tot acest timp ea va trebui să respecte anumite obligaţii impuse de anchetatori. În cazul în care le va încălca cu rea-credință, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu cea a arestului la domiciliu sau a arestării preventive.

Mihnea Iuoraş, Theodor Cătălin Nicolescu şi Alexandru Hanu au fost trimiși în judecată în stare de arest preventiv, alături de Zaarour Ingrid, sub control judiciar, la data de 9 aprilie, pentru fapte asemănătoare, în dosarul fostului şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). 

Comenteaza