Florin Piersic, recompensat cu "Flacăra lui Adrian Păunescu"

Florin Piersic, recompensat cu
Pugilistul Lucian Bute, actorul Florin Piersic şi academicianul moldovean Mihai Cimpoi s-au numărat printre personalităţile care au primit premii "Flacăra lui Adrian Păunescu".

Evenimentul, aflat la prima ediţie, a început la ora 19.00, cu o înregistrare audio a poetului Adrian Păunescu recitând poezia "Manifest pentru sănătatea pământului".

Victor Socaciu, prezentat de fiul poetului, Andrei Păunescu, drept un apropiat al familiei, dar şi ca o persoană care s-a implicat foarte mult în organizarea evenimentului, a spus celor câteva sute de persoane adunate la Arenele Romane: "Să ne rugăm la Sfântul Ilie să nu ne strice adunarea". Ploaia a venit la jumătatea evenimentului, dar nu a alungat prea mulţi dintre spectatori.

Printre primii premiaţi a fost Lucian Bute, care a urcat pe scenă în aplauzele admiratorilor. Pugilistul a spus că este foarte emoţionat de această distincţie pe care a primit-o. "Este o mare onoare pentru mine. Am venit aici cu mare drag. Sunt convins că Adrian Păunescu ne priveşte de acolo, de sus", a spus acesta.

În cadrul evenimentului au fost premiaţi şi oameni de cultură din Basarabia. Printre cei care au primit un trofeu în absenţă s-a numărat academicianul Mihai Cimpoi.

Scriitorul moldovean Nicolae Dabija a spus că localitatea Copăceni (din raionul Sângerei - Republica Moldova) va primi numele "Adrian Păunescu". Dabija a adăugat că, pe 31 august, de Ziua Limbii Române, va fi dezvelit un bust al lui Adrian Păunescu pe Aleea Clasicilor din Chişinău.

Florin Piersic i-a adus un omagiu lui Adrian Păunescu, recitând poezia scriitorului "Repetabila povară". Actorul a spus că se simte atât de apropiat de această poezie încât are impresia că a scris-o chiar el. "Adrian Păunescu a însemnat şi va însemna pentru noi cea mai frumoasă decoraţie pe care am primit-o în inimă şi în suflet", a mai spus Florin Piersic.

Spre finalul serii, au cântat împreună pe scenă premianţii "Flacăra" Vasile Şeicaru, Nicu Alifantis şi Mircea Vintilă.

Adrian Păunescu - născut la 20 iulie 1943, în Copăceni, judeţul Bălţi, Basarabia, în prezent Republica Moldova - a fost poet, publicist şi om politic. Adrian Păunescu a fost cunoscut mai ales ca poet şi organizator al Cenaclului Flacăra, el fiind şi unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani. Adrian Păunescu a murit la începutul lunii noiembrie 2010.

 

Comenteaza