Finanţare europeană de 50 de milioane de euro pentru firmele mici

Finanţare europeană de 50 de milioane de euro pentru firmele mici
Banca Europeană de Investiții (BEI) a semnat cu UniCredit Bank (UCB) un acord de împrumut de 50 milioane de euro, prima finanțare acordată unei bănci comerciale din România prin fondul european pentru investiții strategice (FEIS).

"Acordul va oferi un sprijin de 50 milioane de euro unui număr de 100 de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) din România, ce joacă un rol esențial în economia țării: introduc pe piață produse inovatoare și creează locuri de muncă în comunitățile locale. Un acces mai bun la finanțare reprezintă "combustibilul" de care IMM-urile au nevoie pentru a propulsa economia, iar FEIS, împreună cu fondurile politicii de coeziune, sunt exact acest combustibil. Mă bucur să văd că Planul Juncker funcționează și generează creșterea economică și în România", a declarat comisarul european Corina Crețu, responsabil pentru politica regională. 
 
UCB va folosi împrumutul pentru a finanța proiecte inovatoare – după criteriile InnovFin – sau cu grad de risc mai ridicat, propuse de IMM-uri, companii cu capitalizare medie, întreprinderi de tip start-up sau care promovează ocuparea forței de muncă, în general, și a tinerilor, în particular. Astfel, UCB devine prima bancă comercială din România ce beneficiază de garanția de la bugetul Uniunii Europene, prin FEIS, pilonul principal al planului de investiții pentru Europa.
 
Potrivit Comisiei Europene, IMM-urile românești reprezintă 99,7% din totalul firmelor din România și asigură aproape două treimi din totalul forței de muncă ocupate: 2,6 milioane de persoane. IMM-urile reprezintă 50% din totalul valorii adăugate în economie: 29,8 miliarde euro. UCB este un partener de lungă durată al BEI în România, încă din 2001, când a fost semnat un prim acord.

Comenteaza