Filmele de la festivalul de film se întorc la Cluj la Cinemateca TIFF

Filmele de la festivalul de film se întorc la Cluj la Cinemateca TIFF
Din nou proiecţii ale filmelor de la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), între 27 octombrie şi 22 decembrie, la Cluj şi Sibiu, la a doua ediţie a Cinematecii TIFF.

Filmele vor fi difuzate în fiecare joi seara de la ora 20, la cinematograful Victoria: documentare, drame sau comedii, iar organizatorii speră ca prin această iniţiativă, să aducă cinematografia în atenţia unui public din ce în ce mai numeros, mai ales că la prima ediţie a cinematecii sala a fost arhiplină la fiecare proiecţie.

Deschiderea Cinematecii TIFF va avea loc simultan în ambele oraşe, joi, 27 octombrie, prin proiecţia filmului ce a închis cea de-a zecea ediţii a TIFF: "Life in a Day/ O zi din viaţă", în regia lui Kevin MacDonald.

Cinemateca TIFF Cluj continuă pe 3 noiembrie, cu unul dintre cele mai puternice filme ale lui 2010, "Never let me go/ Să nu mă părăseşti", ce aduce în prim plan actori precum Carey Mulligan (câştigătoare a unui premiu BAFTA şi nominalizată la Oscar), Andrew Garfield (cunoscut din filme precum Boy A sau Red Riding) şi Keira Knightley (nominalizată la Oscar), urmând ca pentru ziua de 10 noiembrie organizatorii să pregătească o proiecţie specială a unui film surpriză.

De asemenea, la Cinema Victoria, vor mai fi prezentate şi alte producţii de marcă, precum The Way Back/ Drumul de întoarcere, în regia lui Peter Weir) care îl aduce pe actorul Dragoş Bucur în faţa publicului din România, într-unul dintre cele mai spectaculoase roluri din cariera sa, Biutiful, în regia lui Alejandro Gonzalez Inarritu, o dramă impresionantă cu Javier Bardem într-un rol care i-a adus o serie de nominalizări la cele mai importante premii (Oscar, BAFTA, etc) şi câştigarea Premiului pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Cannes în 2010, sau In a Better World/ Într-o lume mai bună, în regia lui Susanne Bier, film câştigător al Premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2011.

Biletul de intrarea la proiecţii costă cinci lei, o schimbare faţă de prima ediţie, când accesul a fost gratuit. "Prima ediție a Cinematecii a avut că scop familiarizarea spectatorilor cu proiectul și, de aceea, am oferit acces gratuit. Astfel, am decis că la ediția a doua accesul publicului să se facă pe bază de bilet, pentru a încerca să educăm spectatorul în sensul conștientizării și aprecierii muncii artiștilor. Totuși, prețul biletului este unul modic, de doar 5 lei, pentru că ne dorim să atingem toate categoriile de spectatori și vizăm un public cât mai numeros și variat", spune Alexandra Buzaş, de la Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, pentru ziuadecj.ro.

Comenteaza