Film produs şi regizat de clujeni şi filmat în Cluj-Napoca, cel mai bun de pe continent, candidează pentru Oscarul Europei

Film produs şi regizat de clujeni şi filmat în Cluj-Napoca, cel mai bun de pe continent, candidează pentru Oscarul Europei
Filmul de scurtmetraj "Superman, Spiderman sau Batman", regizat de clujeanul Tudor Giurgiu şi cu un scenariu scris de un alt clujean, Doru Lupeanu, este cel mai bun scurtmetraj din Europa. Filmul a câştigat, sâmbătă, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european, la cea de-a 56-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Valladolid.

 

"Superman Spiderman sau Batman" spune povestea lui Aron, un băieţel de 5 ani, care, împreună cu tatăl său acoperit de griji, porneşte într-o dimineaţă pe un drum la capătul căruia doreşte, asemenea eroilor din benzile desenate, să-şi salveze mama bolnavă de inimă. Scurtmetrajul a fost filmat în întregime în Cluj Napoca, în locaţii din cartierele Gheorgheni, Grigorescu sau Spitalul de Recuperare, cu o echipă locală, între care actorii  Bogdan Zsolt, Cornel Răileanu, Elena Ivanca, Ovidiu Crişan, Maria Seleş, Adriana Băilescu şi eroul filmului, copilul Aaron Şerban. Scenariul a fost scris de Doru Lupeanu, cunoscut şi pentru scenariul scurtmetrajului "Faţa galbenă care râde", în regia lui Constantin Popescu.

Operatorul filmului este Adrian Silişteanu, colaborator constant al regizorului Adrian Sitaru, monteurul filmului este Eugen Kelemen, castingul a fost asigurat de Kokino (Levente Molnar), care a colaborat şi la filmul "Morgen", iar producătorul executiv este Bogdan Crăciun. Postproducţia s-a desfăşurat în studiourile Chainsaw Europe.

Scurtmetrajul Superman Spiderman sau Batman este o producţie Libra Film Productions şi a avut premiera în cadrul celei de-a zecea ediţii a TIFF, din acest an de la Cluj-Napoca, şi a fost prezentat la cea de-a opta ediţe a Festivalului Internaţional de Film "Anonimul" şi la Festivalul de Film de la Varşovia (7 - 16 octombrie).

Filmul va putea fi văzut la cea de-a 52-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic, în secţiunea Balkan Survey, dar şi la Festivalul de Film Românesc de la Londra.


Premiul câştigat de scurtmetrajul clujean constă în 2.000 de euro şi în nominalizarea filmului între cele 15 scurtmetraje care vor concura la Premiile Academiei Europene de Film 2012, considerate "Oscarul" Europei, şi care vor fi decernate în 1 decembrie anul viitor în Malta. În aceste condiţii, "Superman, Spiderman sau Batman" este primul film românesc ce concurează pentru acest trofeu.

Vezi aici povestea filmului

Cele 15 nominalizări la Premiile Academiei Eurpene de Film sunt scurtmetrajele câştigătoare (în perioada octombrie 2011 - septembrie 2012) ale celor mai importante festivaluri de profil din Europa - cele din Ghent, Cork, Rotterdam, Berlin, Cracovia, Vila do Conde, Bristol şi altele.

Festivalul Internaţional de Film de la Valladolid este unul din cele mai vechi şi prestigioase din Europa, cel puţin aceasta susţine echipa Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), condusă de Giurgiu.

La ediţia din acest an, în competiţia de scurtmetraje au concurat 12 filme, alese din peste 400 de scurtmetraje înscrise. Juriul a fost format din producătorul Saad Chraibi (Maroc), Kirill Razlogov, directorul Festivalului de Film de la Moscova, actriţa suedeză Gorel Crona, regizoarea indiană Sangeeta Datta şi producătoarea spaniolă Luisa Matienzo.

Comenteaza