Femeile de serviciu, la mare căutare în Cluj VIDEO

Femeile de serviciu, la mare căutare în Cluj VIDEO
Potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în judeţul Cluj există 81 de oferte pentru îngrijitori, denumirea din nomenclatorul de meserii a femeilor de serviciu.

Reprezentanţii AJOFM spun că mulţi angajatori se plâng de femeile de serviciu şi sunt mereu în căutarea unora mai calificate.

Sincron cu Daniel Don, director AJOFM Cluj
"Oamenii care desfăşoară astfel de activităţi nu cunosc anumiţi paşi în realizarea acestei activităţi de curăţenie şi constatăm cu surprindere neplăcută că foarte mulţi care desfăşoară o astfel de activitate ne lasă nemulţumiţi cu privire la calitatea muncii lor", a spus Daniel Don, director AJOFM.

Deşi se caută femei de serviciu, cursurile de calificare nu au foarte mare succes. Acesta durează 3 luni şi costă între 600 şi 700 de lei.

"Vechea femeie de serviciu clar îi dăm abilităţi şi aptitudini ca să poată lucra, să facă curăţenie în spaţii comerciale, spaţii medicale, cabinete, în general e omul bun la toate. Nu e personal pentru că noi scolarizăm destul de puţine persoane, oamenii nu-şi plătesc de obicei un asemenea curs şi se anngajează ca şi muncitori necalificaţi fără a beneficia de calificare în acest domenu", spune Ovidiu Naghy, trainer.

Doamna Lenuţa munceşte ca femeie de serviciu de 6 ani şi spune că, deşi nu a făcut nici un curs de pregătire, se descurcă foarte bine.

"Sunt foarte puţine persoane car-şi dau interesul să intreţină cocuinţele, clădirile. Totul trebuie să-ţi placă, dacă-ţi place să munceşti şi-ţi dai interesul nu-i greu", spune doamna Lenuţa.

Numărul de îngrijitori de clădiri de care au nevoie angajatorii din judeţul Cluj este relativ mare, dar salariile sunt mici. O femeie de serviciu câştigă în general salariul minim pe economie şi poate spera la cel mult 1.000 de lei pe lună.

Reporter: Ana Maria Nedelea
Imagine: Szucs Zoltan

Comenteaza