Farmaciile clujene au schimbat reţeta pentru pacienţi

Farmaciile clujene au schimbat reţeta pentru pacienţi
Bolnavii clujeni, puşi pe drumuri de farmacii. Două instituţii farmaceutice din Cluj-Napoca au refuzat eliberarea unor medicamente gratuite deşi le aveau pe stoc.

Drepturile bolnavilor ar putea fi încălcate. Pacienţii clujeni sunt nevoiţi să facă drumuri interminabile între doctori şi farmacii pentru a-şi ridica medicamentele gratuite şi compensate, la care au dreptul. Farmaciştii dau vina pe Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CAS) Cluj.

O femeie din Cluj-Napoca a fost nevoită să bată drumul între trei farmacii pentru a scoate medicamente gratuite pentru o rudă bolnavă din altă localitate. Ea susţine că două farmacii au refuzat să elibereze reţeta, deşi aveau medicamentele pe stoc.

„Medicul specialist a scris joi reţeta gratuită cu trei flacoane de Rispolept. Vineri, când am ajuns la Elmafarm, pe strada Victor Babeş, după ce s-a introdus reţeta gratuită în sistem şi farmacistul a adus cele trei flacoane, mi s-a spus că nu mi se poate elibera întreaga cantitate, aşa cum era prescripţia, ci doar unul singur pentru că CAS-ul nu le mai decontează celelalte două flacoane. A venit o altă farmacistă care mi-a luat din faţă celelalte două flacoane şi mi-a comunicat scurt că farmacia nu e totuna cu alimentara, aşa că mai bine accept să ridic un singur flacon", spune S.A.

Situaţia s-a repetat şi la o a doua farmacie, susţine clujeanca. „Sunt medicamente pentru o boală foarte serioasă şi, aşa cum era firesc, am vrut să respect întocmai indicaţiile medicului, aşa că am refuzat să primesc un flacon în loc de trei, cum era prescripţia. Am încercat să scot medicamentele la o a doua farmacie, Remedium, în Piaţa Avram Iancu, însă şi aici povestea s-a repetat. Farmacistele mi-au explicat că CAS o să le trimită reţeta înapoi şi că o să fie nevoite să o plătească din banii lor pentru că la o doză de 0,1mg pe zi e suficient un flacon şi nu trei. Eu am reuşit să scot reţeta integral de abia la a treia farmacie. E revoltător! Mă întreb oare ce se întâmplă cu pacienţii care nu au pe nimeni şi sunt plimbaţi de colo-colo fără pic de ruşine deşi au dreptul la aceste medicamente în mod gratuit? Oare sunt mai bine pregătiţi farmaciştii decât medicul specialist care a prescris reţeta?", se întreabă clujeanca.

La rândul său, reprezentanţii CAS Cluj susţin că farmaciştii ar fi trebuit să onoreze reţeta dacă au avut medicamentele pe stoc. „Nu mai există plafoane la farmacii, aşa că farmaciile ar fi trebuit să elibereze medicamentele", a explicat purtătorul de cuvânt al CAS Cluj, Crina Grozav.

Pe de altă parte, Colegiul Farmaciştilor Cluj susţine că instituţiile au procedat corect, din punct de vedere legal. „În cazul acestui medicament care intră pe listele speciale, farmaciile au avut dreptate din punct de vedere legal. Controalele de la CAS s-au făcut mai stricte. Se poate ca medicul să nu fi corelat doza prescrisă cu cantitatea. Personal, însă, aş fi temporizat reţeta. Aş fi luat legătura cu medicul specialist, iar pe loc aş fi eliberat parţial o cantitate de medicamente, după care aş fi rechemat pacientul sau persoana în cauză să ridice şi celelalte două flacoane", a explicat preşedinta Colegiului Farmaciştilor Cluj, Speranţa Iacob.

 

Etichete
Comenteaza