Fără garduri! Parcurile Clujului, conectate la Someş

Fără garduri! Parcurile Clujului, conectate la Someş
| Foto: Somesul nostru
Poza noua 02.04.2018
Poza noua 02.04.2018
Poza noua 02.04.2018
Poza noua 02.04.2018
Poza noua 02.04.2018
Poza noua 02.04.2018
Poza noua 02.04.2018
Poza noua 02.04.2018

Someşul a intrat într-un proiect major de reamenajare pe toată lungimea celor 14 km pe care râul îi străbate în municipiul Cluj-Napoca. Concursul de soluţii a fost câştigat, în toamna lui 2017, de o renumită casă de arhitectură din Spania, însă premiile II şi III au ajuns la arhitecţi clujeni.

Echipa de pe locul III (coordonată de arhitectul Marius Cătălin Moga, unul dintre fondatorii festivalului Someș Delivery, n. red.) propune integrarea Someșului în viața municipiului Cluj-Napoca, imaginându-l ca pe un "spațiu social" deschis activităților cotidiene.

“Una din soluțiile aduse de proiect este facilitarea accesului public la zonele de mal ale râului prin eliminarea gardurilor din jurul spațiilor verzi (Parcul Babeș, Parcul Armătura, Parcul Rozelor) și crearea de poduri pietonale și pontoane. O idee binevenită este păstrarea elementelor de patrimoniu industrial din zona parcului Armătura”, se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook Someşul nostru.

Poza noua 02.04.2018

Poza noua 02.04.2018

 

Poza noua 02.04.2018

Masterplanul pentru Someş

Premiul 1 - Proiectul cu nr. de concurs 60 (premiul este reprezentat de valoarea estimată a contractului de proiectare, care se cifrează la 1,5 milioane de lei). Autor principal: Jaime Daroca, José Mayoral, José Ramon Sierra (PRACTICA). Colaboratori arhitectură: Raul Brito, Sofia Valdivia, Gonzalo Cortes. 

Anul acesta, 2 milioane de lei merg către studiul de fezabilitate și proiectul tehnic al obiectivului modernizarea malurilor Someșului, parte din premiul pe care l-au câștigat spaniolii.

Juriul apreciază generozitatea propunerii, care este simplă și subtilă, venind totodată cu rezolvări precise. Designul elementelor urbane propuse este deopotrivă coerent și flexibil. Juriul opinează că soluția propusă pentru zona de est, în apropierea stației de epurare, trebuie regândită cu mai multă atenție referitor la implicațiile ei ecologice și la extinderea studiului la o scară mai mare.

Recomandăm gândirea unui sistem de iluminat în ton cu restul proiectului, pentru ca râul să poată participa și la imaginea nocturnă a orașului. Invităm echipa de proiect să studieze malul stâng din proximitatea podului Horea și să detalieze o soluție noninvazivă, în acord cu ideea generală a proiectului. Recomandăm echipei să abordeze în aceeași manieră conexiunile cu Parcul Feroviarilor și cu zona Iris, posibile subiecte ale unor viitoare concursuri de soluții" - juriul concursului", puncta juriului concursului.

Premiul 2 - Proiectul cu nr. de concurs 58 (60.000 de lei). Autor principal: Planwerk Arhitectură şi Urbanism. Colaboratori specialități: Adrian Pop Birou de Arhitectură SRL-D

Premiul 3 - Proiectul cu nr. de concurs 52 (30.000 de lei). Autor principal: Marius Cătălin Moga. Coautori: Aldea Silviu, Măgeruşan Adriana, Miclăuş Marius, Felvinczi Anamaria, Constantinescu Teodora. Colaboratori arhitectură: Nistor Alexandru, Susan Roxana, Pop Vlad, Knall Arnold, Fülöp Csenge, Apahidean Dragoş. Colaboratori specialități: Horhat Ana - peisagistică, Şoflete Marius – structuri

Malurile Someşului, scene pentru evenimente culturale

De-a lungul anului, malurile Someşului sunt gazdă pentru diverse evenimente culturale: proiecţii TIFF, concerte Jazz in the Park, activităţi din cadrul Zilelor Clujului, festivaluri pentru copii sau istorice. Trebuie punctat şi faptul că există un festival care a făcut pionierat în a testa ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului, Someş Delivery, eveniment ce în fiecare an abordează alt tronson de râu.

VEZI ŞI

Someş Delivery se mută în Parcul Armătura

Planuri pentru Someş în 2018. Activităţi coordonate de Consiliul Râului + 2 mil. lei pentru studiu de fezabilitate

Comenteaza