Fără bani, liceenii cu 10 la “Bac” rămân să studieze la Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:08
- Eveniment
- Ascultă știrea

Dacă anul trecut numai cinci elevi clujeni au obţinut media 10 la finalul examenului de bacalaureat, în acest an 18 elevi clujeni de clasa a XII-a au obţinut notă maximă la examen.
între aceştia se numără şi Ioana Stupariu (foto), de 19 ani, de la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, care este olimpică la română şi limba franceză. “La limba română nu m-am pregătit deloc. Fiind olimpică la română eram deja pregătită. La matematică am lucrat la variantele de anul trecut. Nu m-am stresat foarte tare pentru că am obţinut premiul II şi III la Olimpiada Naţională de Franceză şi eram admisă la aproape orice facultate din ţară”, a povestit fata.
Ea nu se aştepta să obţină nota maximă la examenul de bacalaureat şi spune că i-ar fi plăcut să studieze în afara ţării. “O să merg la Facultatea de Drept de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB). Am aplicat şi în Anglia la cinci facultăţi, iar la trei am fost admisă din prima. La una dintre universităţi am fost chemată la interviu, dar nu am avut bani să merg acolo”, a povestit Ioana Stupariu. Adolescenta a ales să îşi continue studiile în ţară din cauza dificultăţilor financiare. “N-am putut să merg la niciuna dintre facultăţile din Anglia pentru că nu îmi permit. Am fost admisă la Universitatea din Birmingham, Manchester şi York”, a adăugat Ioana. Pentru un an de facultate în Anglia, tânăra ar fi trebuit să plătească 3.300 de lire, bani la care s-ar fi adăugat şi cheltuieli cu cazarea, masa, dar şi pentru cărţi.
Un alt olimpic clujean care a obţinut nota 10 la bacalaureat este David Iacob. “La matematică şi la fizică voiam să iau 10 curat, pentru că fizica e materia mea «de suflet». Şi la română m-am pregătit destul de mult şi speram la o notă mare. Deşi mi s-a părut simplu subiectul, nu mă aşteptam să iau chiar 10”, a povestit David. Băiatul va urma cursurile Facultăţii de Fizică de la UBB şi pe ale celei de Automatizări-Calculatoare de la Universitatea Tehnică. “M-am gândit să merg la facultate în străinătate, dar problema e de ordin financiar, pentru ca majoritatea burselor acoperă doar taxele de şcolarizare, nu şi cheltuielile legate de traiul în ţara respectivă. S-ar putea să plec după anul doi sau trei de facultate în Franţa”, a adăugat băiatul.
David Iacob a obţinut până acum la olimpiadele naţionale de fizică trei menţiuni şi un premiu II. între cei care au obţinut un 10 curat la “Bac” s-a aflat şi Alexandra Zlătior, elevă la Liceul de Muzică “Sigismund Toduţă”. Alexandra este fiica Tatianei Zlătior, fosta inspectoare generală a Inspectoratului Şcolar Judeţean până în anul 2007. Copiii care au obţinut note de 10 la bacalaureat provin de la liceele “Sigismund Toduţă”, “Emil Racoviţă”, “Nicolae Şincai”, “Mihai Eminescu”, “Avram Iancu”, “Lucian Blaga”, “George Coşbuc”, Liceul Teologic “Emanuel” din Cluj-Napoca, “Mihai Viteazul”şi “Liviu Rebreanu” din Turda, “Petru Maior” din Gherla şi “Pavel Dan” din Câmpia Turzii.