Exerciţiu internaţional la Cluj: cum a fost gestionat un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter în Modulistan GALERIE FOTO

Exerciţiu internaţional la Cluj: cum a fost gestionat un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter în Modulistan GALERIE FOTO
Module de căutare-salvare urbană si de luptă împotriva incendiilor de pădure din Austria, Croația, Olanda, Bulgaria, Grecia, Estonia, Letonia, Ungaria, Germania, Islanda şi România au participat vineri, la Cluj-Napoca, la un amplu exerciţiu internaţional fără forţe în teren.

Acesta s-a desfăşurat în cadrul Facultății de Știința și Ingineria Mediului, iar scenariul lui a constat în simularea unor incidente cauzate de producerea unui cutremur de 7,2 grade pe scara Richter, pe fondul unor incendii de pădure pe suprafețe extinse, într-un stat fictiv numit "Modulistan".

Catastrofa a avut consecințe devastatoare asupra populației din zona afectată, înregistrându-se un număr mare de persoane decedate, rănite sau evacuate, disfuncționalități în sistemul de comunicații, afectarea infrastructurii critice şi a principalelor utilități, precum căile de comunicaţii şi rețeaua națională de alimentare cu energie electrică. 

Urmare a consecințelor cutremurului, guvernul din țara afectată a solicitat sprijin internațional prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, asistenţa constând în echipe de căutare-salvare urbană şi echipe de intervenție la incendii de pădure, cum ar fi avioane, elicoptere echipate cu bambi buchet, echipe de luptă la sol, spitale de campanie, generatoare şi un adăpost temporar pentru hrană.

În acest mod a fost simulată trimiterea unei echipe de protecție civilă (EUCPT) formată din experți provenind din State Membre, mai exact din Letonia, Ungaria, Bulgaria şi Estonia, care au avut rolul de a facilita acordarea asistenţei internaționale, de a evalua situația şi de a sprijini autoritățile naționale în gestionarea asistentei comunitare. 

Exercițiul, de tip TTX (table Top Exercise), a fost finanțat prin fonduri europene cu scopul de a îmbunătăți cooperarea între aceste structuri din Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Proiectul TTX are ca scop elaborarea, planificarea, conducerea şi evaluarea a cinci exerciții de simulare (fără forte în teren). În cadrul lor va fi pregătit personalul de conducere al modulelor de protecție civilă, al echipelor de suport asistenţă tehnică (TAST) şi experți de protecție civilă. Scopul lor este îmbunătățirea coordonării interoperabilității modulelor care acordă asistenţă şi dezvoltarea competențelor experților implicați în asigurarea sprijinului unei ţări care a solicitat asistenţă internațională de protecție civiţă, ca urmare a unei situații majore de urgenţă.

Comenteaza