Foto Exemplu pentru clujeni! Prefectul județului a donat sânge

Dupa ce angajații Primăriei municipiului Cluj-Napoca, în frunte cu primarul Emil Boc, au mers să doneze sânge, a venit randul angajaților Prefecturii.

Astăzi, prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean și subprefecții, Irina Munteanu și Budai Bela, împreună cu alți colegi din cadrul Instituției Prefectului-Județul Cluj au participat la acțiunea de donare de sânge. Îndemnăm clujenii care au posibilitatea de a dona sânge, să vină în ajutorul celor care se află în pericol de a-și pierde viața!

Condițiile pentru a putea dona sânge

Pentru a putea dona sânge ai nevoie de: cartea de identitate, să mănânce un mic dejun în acea dimineață fără grăsimi, vârsta de peste 18 ani și maxim 60 de ani și starea de sănătate în general bună. Mai adăugăm faptul că trebuie să aveți un minim de 55 de kg dacă sunteți femeie și 60 de kg dacă sunteți bărbat. De asemenea, să nu aveți boli precum: hepatită, TBC sau alte boli infecțioase.

Să nu fiți alergic, răcit sau sub tratament medicamentos. Tratamentul anticoncepțional și donarea în perioada menstruației nu sunt permise și intervențiile chirurgicale sau dentare trebuie efectuate cu minim 6 luni înainte. Alte condiții sunt ca persoana să fie odihnită, să nu fi consumat alcool în ultimele 72 ore, să nu fi mâncat grăsimi în ultimele 24 ore, să nu fie în pensie de boală (indiferent de diagnostic), să nu fie vaccinat în ultimele 2 săptămâni, sau să fie făcute tatuaje în ultimele 6 luni.

Beneficiile donatorului

Donatorul primește 7 bonuri de masă. Totodată, următoarele analize de sânge sunt gratuite: Hepatită B şi C, HIV (SIDA), sifilis, leucemie, hemogobină şi primeşte o adeverinţă pentru reducere de 50% pentru transportul în comun (RATUC) pentru 1 lună şi o zi liberă.

 
Statistica

Potrivit datelor, doar 2% din populația României donează sânge, deși este estimat că aproximativ 60% din populația țării va avea nevoie, la un moment dat, de minim o transfuzie de sânge.

Comenteaza