Evenimentul care instituie economia cadoului. Lasă banii acasă!

Evenimentul care instituie economia cadoului. Lasă banii acasă!
Într-o lume în care totul e pe bani, în care oamenii aşteaptă mereu ceva la schimb, există şi întruniri în care oamenii oferă de dragul de a promova nişte principii sănătoase, nişte idei, fără să aştepte nimic înapoi. Se întâmplă la Casa de Cultură Permanentă, unde participanţii se pregătesc de primăvară, punând în circulaţie seminţele care înseamnă un nou an, un nou început, o nouă viaţă.

Casa de Cultură Permanentă este deja cunoscută pentru faptul că găzduieşte evenimente ce vin în ajutorul comunităţii, de la prezentări, yoga, dans şi seri gastronomice, la proiecte culturale şi sociale. De această dată, gazdele casei împreună cu iniţiatoarea proiectului „Seminţe libere", Adina Moise, ne invită să ne pregătim pentru venirea primăverii, la „Piaţa seminţelor libere". Totul merge pe schimb de idei, schimb de seminţe, oferire fără a aştepta să primeşti ceva, primire fără a da altceva înapoi.

Organizatorii îi îndeamnă pe participanţi ca pe 1 februarie, de la ora 11:00, să lase banii acasă şi să participe gratuit la un eveniment care îi va face să înţeleagă importanţa seminţei, care îi va învăţa cum să-şi cultive propriile legume şi fructe cu seminţe nemodificate genetic, vor schimba idei, vor întâlni oameni noi cu viziuni diferite.

"Ideea este punerea în circulaţie a seminţelor nemodificate genetic, care nu ar trebui comercializate şi cumpărate cu bani. Seminţele sunt gratuite pentru că ele au fost înaintea omului şi nu putem cere bani pe ceva ce a fost gratuit de la început.

La eveniment fiecare poate să vină cu seminţe sau fără seminţe. Poate să primească seminţe fără să dea, sau poate să dea seminţe fără să primească. Aici nu este vorba de bani. Eu sunt ca un fel de bancă mobilă. Am mereu seminţe la mine şi vreau ca ele să circule liber", a spus Adina Moise, iniţiatoarea proiectului.

Adina doreşte să să arate că o piață cu adevărat liberă e un loc în care fiecare dintre noi contribuie cu surplusul de semințe pe care il are, dar în plus, cu idei, meșteșuguri, zâmbete, talent, prietenie, bucurie, discuții și multe altele. Aşteptarea primăverii e încă un prilej pentru cei din comunitatea „Seminţe libere" să se întâlnească și înveţe lucruri noi, alături de noii veniţi.

Evenimentul nu este doar un schimb de seminţe, ci un schimb de idei între participanţi. Au loc prezentări şi ateliere în care cei care iau parte la eveniment vor putea realiza împreună lucruri utile și învăţa din experiențele fiecăruia.

Mai exact, cum să realizeze plicuri pentru seminţe, despre înfrumuseţarea ghivecelor, semănat în răsadniţe pentru grădinile urbane din Cluj, cum se face compostul dacă trăieşti la bloc şi nu ai grădină şi vor fi grupuri de discuţii pe diverse teme. Şi părinţii cu copii sunt bineprimiţi la eveniment unde îi aşteaptă diferite activităţi create special pentru ei. Nici gustările aduse de participanţi nu vor lipsi.

Piața semințelor libere înseamnă că totul e 100% gratuit și necomercial, organizat de participanți înșiși. Fără bani. Fără troc. Fără schimb. E o zonă temporar autonomă în care se instituie economia cadoului ca alternativă la modelul de distribuire a resurselor bazat pe bani sau schimburi.

Se pot oferi atât semințe locale cât și surplusul de semințe achiziționate din comerț. Importantă este însă informarea transparentă, adică sursa semințelor, detalii despre cultivare şi aşa mai departe.

Comenteaza