Europol: Certificatele COVID nu pot fi verificate de poliţişti

Europol: Certificatele COVID nu pot fi verificate de poliţişti

Sindicaliștii din Poliție atrag atenția că polițiștii de ordine publică nu pot verifica certificatele sanitare, întrucât nu au cu ce.

Sindicaliștii spun că polițiștii nu au în dotare telefoane de serviciu sau tablete cu sistem de operare Android, care să permită conectarea la aplicația dezoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, astfel că nu au cu ce verifica certificatele verzi COVID.

În plus, subliniază sindicatul Europol, ospătarii, barmanii și administratorii spațiilor în care se organizează evenimente nu au calitatea de operatori ai datelor cu caracter personal.

”Cu toate că titlul sună şocant, aceasta este realitatea cruntă şi este reprezentată de faptul că poliţiştii de ordine publică nu au posibilitatea tehnică de a verifica autenticitatea certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19 ale cetăţenilor.

Însă marea problemă referitoare la modalitatea de utilizare a acestei aplicaţii este reprezentată de faptul că poliţiştii nu au în dotare telefoane mobile sau tablete cu sistem de operare Android, iar ospătarii, barmanii sau administratorii diverselor spaţii în care se desfăşoară evenimente private nu au calitate de operatori de date cu caracter personal”, au transmis, joi, reprezentanţii sindicatului Europol.

”Cu toate că premierul Florin Cîţu declară că măsura implementării obligaţiei de prezentare a certificatelor digitale privind COVID-19 este bună, constatăm faptul că avem de a face cu declaraţii pur populiste atâta timp cât un astfel de document poate fi folosit de orice persoană pentru a intra într-un restaurant sau pentru a participa la un spectacol, spre exemplu, fără a avea obligaţia prezentării inclusiv a actului de identitate pentru a se putea stabili efectiv dacă acesta este deţinătorul de drept al certificatului care îi atestă situaţia epidemiologică, întrucât şi în această situaţie doar operatorii de date cu caracter personal pot gestiona, prelucra sau stoca datele de identitate ale cetăţenilor.

Constatăm şi cu această ocazie că la nivelul Guvernului, în ceea ce priveşte elaborarea actelor normative, avem de a face atât cu o nepăsare în privinţa respectării drepturilor constituţionale cât şi cu o necunoaştere crasă a prevederilor Regulamentului General privind Protecţia Datelor cu Caracter Personal”, potrivit unui comunicat.

“Cetăţenii nu vor avea garanţia că vreun barman sau ospătar ori alte asemenea persoane neautorizate nu vor realiza inclusiv o fotografie a display-ului telefonului mobil sau a tabletei cu sistem Android prin intermediul cărora au fost verificate certificatele digitale, putând avea acces permanent la datele lor de identificare”, au adăugat sindicaliștii.

”Nu ne vom poziţiona faţă de cât de eficiente sau ineficiente sunt verificările efectuate prin intermediul acestei aplicaţii, însă nu putem să nu atragem atenţia atât cu privire la faptul că poliţiştii din teritoriu nu au în dotare telefoane sau tablete de serviciu cu sistem de operare Android şi nici nu pot fi obligaţi să-şi utilizeze telefoanele personale în interesul instituţiei.

Mai mult decât atât, la acest moment există riscul accesării ilegale a datelor cu caracter personal ale cetăţenilor de către barmani, ospătari, ori angajaţi ai instituţiilor în cadrul cărora sunt organizate evenimente sportive sau cultural-artistice care nu sunt autorizate să prelucreze ori să gestioneze date cu caracter personal de către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal”, mai spun sindicaliștiiEuropol.

MAI a solicitat o situație privind numărul de dispozitive electronice de tip Smartphone sau tabletă

"UPDATE!

Având în vedere demersurile Sindicatului EUROPOL, conducerea MAI a coborât pentru moment cu picioarele pe pământ și a realizat că de mai bine de 10 ani nu a dotat polițiștii cu telefoane sau tablete de serviciu cu sistem de operare Android care să permită scanarea diverselor documente ce conțin coduri QR, așa cum este cazul certificatelor de vaccinare.

Dovadă a aspectelor semnalate de organizația noastră stă însăși adresa DCTI prin care se solicită structurilor teritoriale de Poliție din țară o situație privind numărul de dispozitive electronice de tip Smartphone sau tabletă existente/necesare pentru ca polițiștii să poată verifica certificatele digitale COVID.

Finalul adresei DCTI poate fi catalogat drept apoteotic întrucât în urma unei simple verificări în evidențele proprii se putea constata că doar ofițerii cu funcții de conducere au fost beneficiarii unor dispozitive cu sistem de operare

Android pe care le foloseau, pentru a-și justifica funcțiile ocupate, în scopul filmării 'fraierilor' din stradă în timp ce desfășurau activități operative și interveneau la apelurile 112, imaginile surprinse fiind transmise către Centrului de Informare și Relații Publice pentru ca MAI să se poată lăuda în presă cu rezultatele obținute de polițiști.
Sperăm ca acest demers să nu rămână doar la nivel de 'statistică'", au transmis sindicaliștii Europol.

Din 20 septembrie, certificatele verzi sunt obligatorii şi în România, în localităţile unde rata infectărilor este mai mare de 3 la mie. Acestea se verifică cu ajutorul unei aplicaţii dezvoltate de STS şi care poate fi descărcată doar pe dispozitive cu sistem de operare Android.

Comenteaza