Foto Europarlamentari din comisia AGRI, în vizită la o fermă din Cluj! Daniel Buda: „Un exemplu de urmat”

O delegație a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală se află în România pentru câteva zile. Demnitarii europeni vor vizita mai multe ferme din Cluj, Alba și Sibiu și vor avea loc întâlniri cu reprezentanții autorităților locale și naționale, grupurile de acțiune locală, precum și cu fermierii și producătorii de lactate și vin.

Din delegație fac parte președintele Comisiei AGRI, Norbert Lins, eurodeputații Herbert Dorfmann (EPP, Italia), Tom Vandenkendelaere (EPP, Olanda), Juozas Olekas (S&D, Lituania), Jérémy Decerle (Renew, Franţa), Sarah Wiener (Greens/EFA, Austria), Bronis Ropė (Greens, Lituania), Daniel Buda (PNL/EPP) şi Dacian Cioloş (Partidul Reper/Renew Europe).

Potrivit europarlamentarului clujean Daniel Buda, membrii delegației au vizitat, luni, ferma Steluța din Cluj-Napoca, despre care au avut numai cuvinte de laudă.

Ferma Steluța, un reper în branșa horticultorilor!

Alături de membrii delegației din Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală ce se află în aceste zile în România, am vizitat ferma Steluța din județul Cluj, o fermă care reprezintă un adevărat punct de reper în branșa horticultorilor, condusă de o echipă tânără, cu o viziune îndreptată mereu spre viitor.

Ferma are aproximativ 100 de hectare de măr, păr, prun, cireș, dar și peste 8000mp de seră. Valoarea proiectelor de care a beneficiat ferma este de 3.3 mil de euro din care 1.1 mil euro subvenție europeană. Toate utilajele și dotările sunt de ultimă oră. După cum spune și unul din sloganele lor, la ferma Steluța se respectă tradiția, dar se cultivă și viitorul! Cei de la ferma Steluța au o activitate impresionantă, iar o dată cu achiziția liniei de producție, aceștia au acum capacitatea să exporte produsele.

Probleme cu care aceștia se confruntă nu sunt însă puține. După cum ne-a declarat domnul Dan Mitre, cel ce conduce ferma de familie, produsele convenționale au probleme cu importurile din afara UE. Supermarketurile te obligă să pui produsul în ambalaje neatractive. Țările din afară folosesc pesticide periculoase, dar produsele din acele țări intră în piața din UE. Pentru un supermarket, la fiecare livrare, să facă teste, care se fac doar în câteva laboratoare din UE e costisitor, deci mai bine nu le includ.

Cei de la ferma Steluța sunt un exemplu de urmat, un exemplu despre cum să nu te dai bătut sa investești cu cap, să profiți de banii europeni și de noile tehnologii sau de ce nu și despre cum să înveți să te faci prieten cu natura! Îi felicit!”, a transmis Daniel Buda.

Comenteaza