Escrocherie cu fonduri europene. Secretarul unei comune din Cluj, condamnat la ani grei de închisoare

Escrocherie cu fonduri europene. Secretarul unei comune din Cluj, condamnat la ani grei de închisoare
| Foto: TurdaNews.ro

Printr-o sentință a Tribunalului Cluj, secretarul comunei Iara, Ioan Onacă, va avea de ispășit 4 ani și 10 luni după gratii.

Ioan Olimpiu Onaca a fost trimis în judecată la sfârșitul anului 2017, pentru luare de mită, folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, fals în înscrisuri sub semnatură privată în formă continuată, fals intelectual.

Potrivit DNA, în același dosar, au fost trimiși în judecată, printre alții,   un fost consilier APIA,  un consilier și casiera Primăriei din Iara.

Anchetatorii au stabilit că Ioan Onacă a eliberat mai multe adeverințe false, care au fost folosite ulterior de către nouă persoane, la obținerea de fonduri europene pentru suprafețe de teren agricole pe care aceștia nu le dețineau în realitate.

Cele nouă persoane beneficiare ale fondurilor europene au obținut peste 1.100.000 lei. O mică parte din sumele încasate în mod ilegal a fost restituită către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, după identificarea neregulilor de către această agenție.

Onacă ar mai fi primit și 37.200 de lei mită, pentru aportul adus în această afacere ilegală.

Comenteaza