Epopeea drumului pietruit din Hoia-Baciu. Fost deputat de Cluj: "Cer prefectului să suspende autorizația pentru investitorul imobiliar"

Epopeea drumului pietruit din Hoia-Baciu. Fost deputat de Cluj: "Cer prefectului să suspende autorizația pentru investitorul imobiliar"

Fostul deputat de Cluj, Adrian Dohotaru, cere prefectului să suspende autorizația de construire emisă în ultimele zile de mandat ale fostului primar Șulea pentru investitorul imobiliar Vasile Salanță. Cerinţa pleacă de la scandalul noului drum pietruit apărut recent în Pădurea Hoia, şi care ar urma să deservească un ansamblu imobiliar cu 700 de locuinţe.

"Am depus o sesizare oficială prin care cer prefectului să suspende autorizația de construire emisă în ultimele zile de mandat ale fostului primar Șulea pentru investitorul imobiliar Vasile Salanță. Drumul prin pădure e gândit ca să servească drept drum de șantier și ulterior pentru traficul auto generat de acest ansamblu imobiliar cu 700 de locuințe, pentru blocuri de 10 niveluri. Drumul de șantier se bate cap în cap cu planurile Consiliului Județean de a extinde parcul etnografic cu alei pietonale, unde acum ar trece mașini de mare tonaj, dacă se realizează ansamblul imobiliar.

Un alt ansamblu de 800 de locuințe, lipit de dezvoltarea imobiliară a lui Vasile Salanță, a fost deja suspendat de instanță, pe motiv că a expirat PUZ-ul pe baza căruia s-a dat autorizația de construire. Amintesc că pe câteva hectare bune s-au ras mii de copaci și vegetație, care deși lipite de pădure, se aflau în afara fondului forestier. Am intervenit și atunci, dar miza acum e pe blocarea unui proiect imobiliar haotic, care pune o presiune mult mai mare pe pădure decât tăierile ilegale și legale.

Dacă inițial șeful Ocolului Silvic, Adrian Apostoaie, fost și poate actual partener de afaceri al lui Vasile Salanță, a spus că drumul e în regulă, acum recunoaște, după scandalul public, că e ilegal.

Instituția prefectului are prerogativele legale să ceară Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) să controleze autorizația de construire și certificatul de urbanism care s-au emis pe baza acelor PUZ ieșite din vigoare odată cu vechiul PUG. Apoi să atace autorizația de construire în contencios administrativ.

Amintesc că atenția asupra acestui ansamblu imobiliar deasupra Donath Park, în buza pădurii, ne-a fost atrasă de drumul ilegal de șantier realizat zilele trecute prin pădure și care a revoltat clujenii, mulți dintre ei semnatari ai unei petiții mai vechi: https://campaniamea.declic.ro/.../opriti-taierile-abuzive...

Pe final, lăsați-mă să vorbesc din inimă: pe când eram băiet, păduri cutreieram. Eu n-am avut bunici la țară, aici am copilărit, în Hoia la alergare, în livada Palacsoy, în Făget și parcurile Clujului. Vă rog, nu distrugeți pădurea, nu sacrificați un bun comun, al clujenilor, pentru profit! Astfel de abuzuri au loc pentru că autoritățile se bazează că nu reacționăm, că nu ne activăm civic. Acționează! Arată-le că îți pasă de pădurea, care a rămas un plămân verde nu doar pentru oraș, ci și pentru zona metropolitană! Spune-le să facă un pact să n-o afecteze cu dezvoltare imobiliară haotică! Spune-le să respecte legea'', a scris politicianul pe Facebook. 

Pădurea Hoia-Baciu pare să devină o țintă pentru dezvoltatorii imobiliari. După ce o parte din pădure a fost defrișată, printre arbori a apărut, peste noapte, și un drum pietruit, lung de peste un kilometru. Activiștii de mediu își arată îngrijorarea și spun că responsabil pentru construcție ar fi chiar șeful Ocolului Silvic Cluj. Pe fir a intrat și Direcția Silvică Cluj, care a precizat că un astfel de drum în pădure încalcă prevederile legale.

Un clujean a postat pe o rețea de socializare mai multe imagini din Pădurea Hoia, revoltat de faptul că mai multe drumuri din pădure au fost pietruite. Omul este îngrijorat că această oază de verdeață va cădea pradă rechinilor imobiliari. Peste 10 mii de clujeni au contestat acțiunea printr-o petiție online.Potrivit autorităților, firma care a făcut intervenția va trebui să refacă drumul cu strat fertil.

Comenteaza