Emil Boc: PUTIN VA PIERDE, iar lumea democratică nu îl va ierta niciodată

Emil Boc: PUTIN VA PIERDE, iar lumea democratică nu îl va ierta niciodată

În discursul ţinut de primarul Emil Boc la celebrarea a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România, acesta a declarat că Putin va pierde războiul din Ucraina: "ceea ce promovează el n-are nicio legătură cu secolul în care trăim".

Primarul Emil Boc a ţinut luni un discurs la celebrarea a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România în faţa bustului lui Onisifor Ghibu din fața liceului care îi poartă numele. Evenimentul a cuprins o ceremonia de depunere de jerbe de flori, un scurt moment artistic, alocuțiuni și oficierea serviciului religios, a transmis primarul municipiului Cluj-Napoca. 

În discursul său, Emil Boc a făcut referire şi la războiul pe care îl duce Vladimir Putin în Ucraina. "Suntem la graniţă cu un război. Niciodată nu poţi să spui că totul este sub control. Atenţia noastră este aceea de a ajuta", a declarat Boc. Acesta a lăudat clujenii, de la autorităţi, la societatea civilă, dând un exemplu de solidaritate şi omenie, accentuând că ajutorul pe care va trebui să îl oferim refugiaţilor va fi un maraton, nu un sprint. 

Primarul a punctat că este un lucru extraordinar hotărârea Uniunii Europene de a pune capăt dependenţei energetice de Rusia şi de alte regimuri autocratice. 

"Putin va pierde pentru că ceea ce promovează el n-are nicio legătură cu secolul în care trăim. Violenţele şi crimele pe care le-a făcut nu vor fi uitate niciodată de poporul ucrainean, iar lumea democratică nu va ierta niciodată acest demers.

În ghilimele spun că (Putin - n.red.) a reuşit trei lucruri, pentru că el nu ar fi dorit să le reuşească: a reuşit să unească Uniunea Europeană mai mult ca niciodată, el crezând că va genera o dispută între Germania şi alte ţări din Uniunea Europeană (...). A unit NATO mai mult ca niciodată. Şi a reuşit să aducă un lider în Ucraina care să mobilizeze oamenii şi să spună NU, invaziei ruseşti", a declarat Emil Boc în discursul său de la Onisifor Ghibu.

Aceste drame pe care le provoacă un regim rupt de istorie nu trebuie să le punem în seama poporului rus a mai spus primarul. "Să nu blamăm poporul rus pentru ceea ce face liderul lor şi regimul care e astăzi temporar la putere", a adăugat Boc, precizând că acest popor trebuie să îşi aibă locul într-o istorie democratică în care trebuie să colaborăm.

Comenteaza