Elevă de 11 ani, resuscitată în clasă după ce intrat în stop cardio-respirator

Elevă de 11 ani, resuscitată în clasă după ce intrat în stop cardio-respirator

O elevă a fost internată în stare gravă în spital, după ce a suferit un stop cardio-respirator la școală. Copila a fost salvată de o profesoară, care a început imediat manevrele de masaj cardiac.

Incidentul s-a petrecut la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 din Oradea, după ce a suferit un stop cardio-respirator miercuri dimineață, imediat ce tatăl ei a intrat cu ea în clasă, relatează Bihoreanul.

Potrivit directoarei unității de învățământ, Angela Pantazi, incidentul s-a petrecut de față cu părintele și cu o profesoară a școlii, care a început imediat manevrele de masaj cardiac.

„În urmă cu două săptămâni, 40 de cadre didactice ale școlii au participat la un curs de prim-ajutor organizat de școală, iar colega s-a numărat printre aceste persoane. Din fericire, a știut ce are de făcut, iar până a ajuns Ambulanța, a făcut masaj cardiac”, a declarat Pantazi pentru sursa citată.

Echipajul medical de salvare a intubat-o pe fetiță și a transportat-o la spital, unde se află în continuare în stare gravă. Deocamdată, nu se știe ce anume i-a cauzat elevei stopul cardio-respirator, neavând astfel de antecedente.

Defibrilatoare în școli

Incidentul este o dovadă că școlile trebuie să aibă defibrilatoare mobile, care pot fi folosite și de oameni care nu au pregătire medicală, pentru resuscitare. 

Oradea a devenit, luna aceasta, primul oraș din țară care a dotat cu defibrilatoare automate mai multe școli din municipiu. Astfel, printr-un proiect al Asociației Sfântul Vincențiu de Paul, 15 școli au primit câte un defibrilator, însă, din păcate, printre acestea nu se afla și unitatea de învățământ în care eleva a făcut stop cardiac.

Costurile pentru achiziția unui asemenea aparat pornesc de la circa 4.000 de lei, iar directoarea școlii în cauză ar fi afirmat că va căuta soluții pentru a achiziționa unul.

Unde sunt defibrilatoare mobile în Cluj-Napoca

Primăria municipiului Cluj-Napoca a instalat, în 2022, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, în cadrul unui proiect implementat în urma procesului de Bugetare participativă, 5 defibrilatoare cu acces public în zone intens circulate din oraș:

- Baza Sportivă „La Terenuri”
- Baza Sportivă Gheorgheni
- Sala polivalentă BTarena
- Cinema Dacia din cartierul Mănăștur
- Cinema Mărăști din cartierul Mărăști

Pe lângă defibrilatoarele externe automate cu instrucțiuni vocale amplasate de Primărie, în Cluj-Napoca mai sunt defibrilatoare în următoarele locații:

- Rectoratul UMF Cluj Napoca
- Centrul de Abilități Practice UMF Cluj
- Clinica stomatologică Stomestet
- Aeroportul Internațional „Avram Iancu” - Terminal Sosiri.

Comenteaza