Ecologizare cu scandal

Ecologizare cu scandal
Organizatorii “Let’s Do It, Romania!” sunt pregătiţi să sesizeze Garda de Mediu în privinţa primăriilor comunelor Floreşti, Beliş şi Apahida, pentru gunoaiele care nu au fost ridicate în urma ecologizării din 25 septembrie. Ei spun că la Cluj au fost cântărite aproximativ 1.500 de tone de gunoaie, de cinci ori mai mult decât s-a estimat iniţial.
Pe de altă parte, viceprimarul comunei Floreşti, Horia Şulea, spune că nu a fost contactat de organizatorii “Let’s Do It, Romania!”. “Nu am fost anunţat de desfăşurarea acestei activităţi pe raza comunei. Prima dată când am avut o asemenea acţiune, în luna mai, cu cei de la Agenţia de Mediu, a fost o reuşită. Noi, cei din Primăria Floreşti, suntem oameni civilizaţi şi dornici să implementăm proiecte”, a afirmat Şulea. Viceprimarul susţine că a verificat zone din comună, însă nu a văzut sacii cu deşeuri. “Dacă sunt gunoaie în Floreşti, să îmi indice unde sunt sacii. La şase şi jumătate dimineaţa am mers pe Valea Gârbăului şi nu am găsit gunoaie. Dacă îmi indică locaţiile sacilor, în patru-cinci ore îi strângem”, a precizat viceprimarul. Ionel Fărcaş, edilul comunei Apahida, susţine că a colaborat cu organizatorii campaniei de ecologizare.

“Eu le-am pus la dispoziţie 30 de oameni de-ai noştri. Dacă ei n-au avut maşină să-şi strângă gunoaiele, eu ce să le fac? Primăria nu merge să strângă gunoaiele de pe dealuri”, a spus Ionel Fărcaş. Şi primarul comunei Beliş, Viorel Crainic, apreciază că organizatorii campaniei de ecologizare nu s-au organizat bine în ce priveşte transportul sacilor la rampa de gunoi. “Eu le-am pus la dispoziţie un teren pentru depozitarea sacilor şi un tractor cu remorcă. Aşa ne-am înţeles că facem, aşa am făcut. Probleme au fost că nu au fost ridicate gunoaiele şi că au rămas depozitate mai multe zile”, a explicat Crainic. Pe de altă parte, organizatorii activităţii de ecologizare susţin că Primăria Floreşti a refuzat încă de la început să participe la acţiune.

“La toate primăriile s-a trimis un fax de la prefectură prin care li s-a spus să sprijine acţiunea şi să pună la dispoziţie utilaje pentru a se aduna sacii . Viceprimarul ne-a spus că ei nu vor să se implice. Diferenţa de informare, spre deosebire de acţiunea de ecologizare din 22 mai, a fost că atunci am avut o colaborare cu Garda de Mediu şi Agenţia de Protecţie a Mediului şi s-au implicat de frică. Am avut probleme la Floreşti, Apahida şi Beliş”, a declarat Ioana Bărbat, purtătorul de cuvânt al “Let’s Do It, Romania!” Cluj.

Voluntarii vor merge în toate zonele curăţate în urmă cu două săptămâni pentru a verifica dacă au mai rămas saci de gunoi. “La Cluj au fost strânse 1.500 de tone de gunoi, ceea ce înseamnă de cinci ori mai mult decât am estimat. Luni vrem să facem o sesizare la Garda de Mediu pentru că primăriile erau obligate să facă curăţenie încă dinainte de 25 septembrie”, a precizat Bărbat.

Comenteaza