News alert Drona americană doborâtă de ruși ar fi decolat de la Baza Aeriană din Câmpia Turzii

Drona americană doborâtă de ruși ar fi decolat de la Baza Aeriană din Câmpia Turzii
| Foto: Facebook.com/Ovidiu Veres - General Atomics MQ-9 Reaper la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu"

Un avion rusesc de luptă a provocat, în cursul zilei de marți, prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre, potrivit unui oficial american citat de CNN.

Drona a decolat marți dimineață de la o bază din România, iar singura care găzduiește astfel de aparate este cea de la Câmpia Turzii, pentru o misiune programată de recunoaștere, care de obicei durează 9-10 ore, notează NYT.

Chiar dacă numele bazei din România nu a fost precizat oficial, este cel mai probabil vorba de baza aeriană Emanoil Ionescu din Câmpia Turzii, modernizată masiv în ultimii ani cu sprijinul NATO și unde forțele militare ale alianței nord-atlantice desfășoară constant misiuni și exerciții comune. O altă ipoteză ar fi că a decolat din Italia, dar este greu de crezut având în vedere distanța față de Marea Neagră.

Începând cu 2020, la baza aeriană din județul Cluj au avut loc exercițiile bilaterale Dacian Reaper, în care sunt incluse și aeronavele fără pilot MQ-9 Reaper.

Aceste aparate de zbor fără pilot pot purta rachete Hellfire, însă cea trimisă marți în misiune era neînarmată și executa misiunea de recunoaștere la circa 120 de kilometri sud-vest de peninsula Crimeea, când a fost interceptată de avioanele rusești Su-27, a declarat oficialul american citat de NYT.

Drona MQ-9, care zbura la o altitudine de peste 7.500 de metri, este dotată cu camere sofisticate și senzori care pot supraveghea Crimeea din spațiul aerian internațional - o misiune obișnuită, a mai adăugat oficialul. 

Un UAV General Atomics MQ-9 Reaper costă aproximativ 32 de milioane de dolari.

Comenteaza