Dosarul “Valiza de la Cluj”: trei ani cu executare

Dosarul “Valiza de la Cluj”: trei ani cu executare
George Becali a fost condamnat, azi, la trei ani de închisoare cu executare pentru dare de mită în dosarul “Valiza”, decizia ÎCCJ fiind definitivă. Becali este închis încă din 20 mai, după ce a fost condamnat într-un alt dosar, cel privind schimbul de terenuri cu MApN.

Decizia de azi a completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a fost neaşteptată, după ce Becali a fost achitat, în urmă cu aproape un an, în acelaşi dosar. Însă, după un discurs în care acesta şi-a recunoscut faptele, săptămâna trecută, la finalul procesului, ieri a venit şi decizia definitivă a judecătorilor: George Becali, condamnat la trei ani de închisoare cu executare, Teia Sponte la doi ani de închisoare cu suspendare, Victor Piţurcă la un an cu suspendare, Alina Ciul şi Radu Marino, câte un an şi şase luni cu suspendare. Totodată, instanţa a dispus confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro, sumă cu care Becali urma să-i "premieze" pe jucătorii de la Universitatea Cluj. Deşi mai este condamnat în dosarul schimbului de terenuri cu MApN la trei ani de închisoare cu executare, iar instanţa a pronunţat ieri o nouă condamnare cu executare, tot pentru trei ani, timpul pe care Becali îl va petrece după gratii nu creşte, pedepsele urmând să fie contopite.

Amintim că George Becali a fost achitat în 17 aprilie 2012 de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), completul de trei judecători, pentru acuzaţiile de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în dosarul „Valiza". Totodată, instanţa a dispus atunci ridicarea sechestrului pus de procrurori asupra sumei de 1,7 milioane de euro, aparţinând lui Becali. Instanţa a luat atunci decizia de achitare a tuturor inculpaţilor apreciind că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii de corupţie.

Sentinţa de achitare a fost dată de completul de trei judecători ai instanţei supreme, doi dintre aceştia considerând că Becali nu este vinovat. Al treilea magistrat a avut o opinie diferită: finanţatorul Steaua ar merita o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi încă un an pentru fals. Fiind „un scor" de 2 la 1, Becali a fost achitat, însă procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au atacat sentinţa cu recurs la completul de cinci judecători ai ÎCCJ.

La termenul de săptămâna trecută, unul dintre avocaţi lui Becali le-a arătat celor cinci judecători că au posibilitatea să stabilească o pedeapsă care să permită totodată şi suspendarea executării ei, astfel încât clientul lor să fie pus în libertate. Becali se află în închisoare din 20 mai, când a fost conamnat defintiv la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN. Atunci, completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat pe Becali la doi ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată. În cazul finanţatorului echipei Steaua Bucureşti - condamnat anterior la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul privind sechestrarea de persoane -, instanţa a revocat suspendarea executării acestei pedepse. Judecătorii au reindividualizat pedepsele de câte trei ani de închisoare primite de Becali în acel dosar şi le-au contopit cu pedeapsa de doi ani de închisoare pentru fapta din dosarul privind schimbul de terenuri, aplicând pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani.

În acest context, procurorul DNA a arătat la ultimul termen de judecată al dosarului "Valiza" că nu se poate pune problema ca acelaşi complet care a considerat că Becali trebuie să execute pedeapsa în regim privativ de libertate poate reveni ulterior pentru a dispune suspendarea pedepsei acestuia.

Tot atunci, procurorul DNA a cerut completului de cinci judecători de la instanţa supremă condamnarea lui Gigi Becali la patru ani de închisoare cu executare în dosarul "Valiza", a Alinei Ciul la doi ani cu executare, iar a lui Victor Piţurcă, Teia Sponte şi Radu Marino la câte doi ani cu suspendare. Avocaţii celor din dosar au arătat în faţa instanţei de judecată că prima decizie din dosarul "Valiza", prin care inculpaţii au fost achitaţi, este una corectă, legală şi care trebuie menţinută.

Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul "Valiza", de către procurorii DNA, fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Potrivit rechizitoriului, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la Universitatea Cluj aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA. În cazul în care Universitatea Cluj ar fi câştigat meciul, echipa finanţată de George Becali, Steaua, devenea campioană. Valiza cu cei 1,7 milioane de euro a fost găsită la Cluj asupra lui Teia Sponte, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Steaua. Potrivit procurorilor, până la finalizarea meciului, banii urmau să rămână în portbagajul unei maşini. Negocierile au fost purtate şi înregistrate într-un local clujean, iar anchetatorii au apărut imediat după ce valiza cu bani a fost pusă în portbagaj.

Alături de Becali au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, şi clujenii Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi, faţă de acesta încetând procesul penal întrucât a decedat. Victor Piţurcă a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, pentru complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino au fost acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Radu Marino susţine că trebuia să îi vândă lui Gigi Becali un teren în zona pădurii Făget, la preţul de 225 euro/mp. Acesta a susţinut că ar fi primit de la patronul "Stelei" un avans pentru terenul din Făget, iar restul banilor, respectiv suma de 1,7 milioane de euro, urmau să îi fie achitaţi în data de 7 mai 2008, ziua disputării derby-ului "U" Cluj-CFR. Becali a declarat, imediat după flagrant, că valiza cu bani, descoperită asupra a doi cunoscuţi de-ai săi şi ai lui Teia Sponte la restaurantul Aroma, reprezenta contravaloarea unui teren care urma să fie achiziţionat la Cluj. Cu alte cuvinte, Becali a susţinut varianta lui Radu Marino.

Însă, la ultimul termen, în faţa completului de cinci judecători, Becali a schimbat macazul, susţinând că este singurul vinovat şi că ceilaţi inculpaţi din dosar - Teia Sponte, Victor Piţurcă, avocata Florentina Ciul şi Radu Gheorghe Marino n-au făcut decât să-i execute ordinele în legătură cu suma de 1,7 milioane de euro destinată „premierii" unor jucători de fotbal. Becali a recunoscut faptul că banii erau destinaţi premierii jucătorilor de la Universitatea Cluj pentru a câştiga meciul cu CFR Cluj şi că l-a învăţat pe Teia Sponte să spună, în cazul în care ar fi fost prinşi, că banii erau destinaţi cumpărării unui teren.

 

Etichete
Comenteaza