Dosar clasat după împărtășania cu scandal de la Cluj. "Nu a condus la îmbolnăvirea vreunei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2”

Dosar clasat după împărtășania cu scandal de la Cluj. "Nu a condus la îmbolnăvirea vreunei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2”

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a clasat dosarul privind împărtășania cu o singură linguriță de la Catedrala Mitropolitană, concluzionând că ”nu a condus la îmbolnăvirea vreunei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2”. 

Procurorul de caz a concluzionat că ”nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 2 C.pen., fapta nefiind tipică, soluția legală și temeinică fiind aceea a clasării în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I din C.pr.pen. întrucât „fapta nu este prevăzută de legea penală”, scrie clujust.ro.

Fragment din argumentația procurorului care a clasat dosarul:

(…) Împărtăşirea credincioşilor s-a realizat în conformitate cu canoanele şi practica liturgică creştin ortodoxă[1], respectiv prin folosirea unei linguriţe, cu care preotul slujitor a luat din potir Sfânta Împărtăşanie şi a oferit-o fiecărui credincios. Potrivit dicţionarului de termeni teologici[2], linguriţa ca obiect de cult este o linguriţă din aur sau argint, având la capăt o cruciuliță, fiind utilizată la împărtăşirea credincioşilor în cadrul Sfintei Taine a Euharistiei. Prima enumerare a linguriţei printre Sfintele Vase din Altar a fost făcută în secolul al IX-lea, în cadrul Canonului 10 al Sinodului de la Constantinopol (861 d.Hr.).

Deputatul Emanuel Ungureanu şi alte două persoane au depus un denunţ penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca faţă de preoţii şi călugării BOR care au folosit în faţa Catedralei Mitropolitane aceeaşi linguriţă la împărtăşanie.

„Fără a aduce vreo atingere libertăţii religioase, garantate de Constituţia României şi legislaţia internă, considerăm că gestul acestor reprezentanţi ai BOR aduce grave atingeri sănătăţii populaţiei, punând, practic, în pericol vieţile a sute de oameni. Aceasta, în contextul în care, în momentul actual, ne aflăm în plină epidemie de infectare cu virusul COVID-19, în contextul în care, pe teritoriul României, s-a instituit stare de urgenţă, în contextul în care autorităţile publice au luat şi iau măsuri referitoare la prevenirea şi contaminarea cu acest virus”, se arăta în denunţul penal, depus în luna martie.

Comenteaza