Documentar dedicat femeii şi primul film interactiv din lume, la Cinema Victoria

Documentar dedicat femeii şi primul film interactiv din lume, la Cinema Victoria
Documentarul "8 Martie" şi primul film interactiv din lume, "Kinoautomat" (1967) vor rula miercuri, respectiv joi seară la cinematograful Victoria din centrul Clujului.

Documentarul "8 Martie" este regizat de Alexandru Belc, scenariul fiind semnat de Alexandru Belc şi Tudor Giurgiu. Pelicula a fost produsă de Libra Film şi a fost prezentată în vară şi la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), respectiv la competiţii precum Making Waves - New York, SUA şi Rast Silver Market - Jihlava, Cehia.

"Pelicula prezintă lumea femeilor din localități de provincie din România, care și-au trăit tinerețea în comunism, iar acum, în capitalism, lucrează în condiții grele, dar nu se plâng. Poveștile lor simple și umane sunt piesele unui puzzle istoric complicat. Rutina, frustarea, spaima că ce știau să facă n-o să mai folosească nimănui, că o să-și piardă locul de muncă le fac pe aceste femei să reziste eroic și să își ducă destinele ca niște cai de povară. Au avut cândva vise și idealuri. Acum fac haz de necaz și își amintesc de vremurile când lumea arăta mai luminos pentru ele. Își mai doresc un singur lucru: să ajungă să prindă pensia. În afară de copii, de familie, nu au nici o bucurie. 8 Martie era sărbătoarea care le celebra în comunism pe aceste reprezentante ale clasei muncitoare", se precizează în prezentarea filmului.

Documentarul va putea fi văzut la cinema Victoria miercuri, 6 martie, de la ora 21.

Joi seară clujeanii vor putea urmări o producţie cinematografică inedită, "Kinoautomat", filmul care "a revoluționat relația spectatorului cu marele ecran".

"Kinoautomat a fost conceput de către Radúz Činčera pentru pavilionul cehoslovac la Expoziția Mondială din '67, din Montreal. În 9 momente ale filmului acțiunea se oprește și un moderator roagă publicul să aleagă cu ajutorul unor telecomenzi între două scene, apoi scena aleasă continuă, conform voturilor audienței. Proiectul a atras laudele criticilor internaționali, dar și a conducerii comuniste proaspăt instaurate, ce a decis să-l interzică pentru că oferea posibilitatea alegerii, principiu care contravenea doctrinelor oficiale", se arată în prezentarea peliculei.

Filmul a mai fost prezentat recent la Londra, Basel și Praga.

Proiecţia de la Cluj va avea loc joi, 7 martie, de la ora 20, la cinema Victoria. Filmul va fi subtitrat în limba engleză. Spectatorii vor avea parte de o surpriză din partea Staropramen.

 

 

Etichete
Comenteaza