Documentar de excepţie proiectat gratis marţi seara la "Municipală"

Documentar de excepţie proiectat gratis marţi seara la
Un documentar-reper în cinematografia românească, "Graţian" de Thomas Ciulei", va fi proiectat marţi seara la Cluj. Intrarea la proiecţie e liberă.
Un documentar-reper în cinematografia românească, "Graţian" de Thomas Ciulei", va fi proiectat marţi seara la Cluj. Intrarea la proiecţie e liberă.
">

Filmul va fi proiectat marţi la ora 18 la Casa Municipală de Cultură, din piaţa Unirii 24.


Filmul vorbeşte despre Graţian, fiul unui preot din satul bihorean Izbuc, ce este considerat vârcolac de către consătenii săi, chiar de la naşterea sa. El trăieşte în mijlocul pădurii, după ce a fost părăsit de familie, şi este prezentat de regizorul Thomas Ciulei ca un personaj misterios, desprins din superstiţiile populare.

Graţian cerşeşte în fiecare sâmbătă mâncare cât să-i ajungă pentru următoarea săptămână şi se spune că cei care nu-i dau nimic îşi vor vedea oile mâncate de lupi. Filmul are o durată de 45 de minute. "E un film deosebit făcut de Thomas Ciulei de a cărei prietenie sunt onorat. Superstiţia, la ţară, e reală în unele cazuri. Acest Graţian e un om în vârstă care trăieşte singur în pădure. Sunt câteva momente deosebite în film, între care cel în care calculează distanţa până la infinit, sau când merge noaptea la izvor ca să-şi ia apă", spune referentul CMC Ucu Bodiceanu. Capacitatea sălii de spectacole este de 100 de locuri.

Filmul a mai fost proiectat la CMC, anul trecut în februarie şi respectiv în 2010, în cadrul unui medalion.

Comenteaza