"Dobaşii" din Moldova inundă Clujul FOTO / VIDEO

"Dobaşii" din Moldova au umplut din nou Clujul. Stau cu zilele în oraş, dorm pe unde apucă, iar în ianuarie se întorc acasă.

Numai din satul Oglinzi, din comuna Răuceşti de lângă Târgu Neamţ, au venit la Cluj mai bine de 30 de persoane. Împărţiţi în cete, aceştia colindă cartierele oraşului costumaţi şi dotaţi cu tobe, trompete sau chiar saxofoane, şi colindă. Răsplata vine din cer - la propriu: clujenii care apreciază acest mod de a colinda le aruncă de la balcoane merinde şi bani.

Nu e chiar aşa de rău, dacă e să-l crezi pe Constantin Furnică (38 ani), liderul unuia dintre grupurile din Oglinzi, pe care l-am găsit în Mănăştur, împreună cu cei şase membri ai trupei sale, în timp ce se îndreptau spre un grup de blocuri pe strada Primăverii. "Am fost în multe oraşe, fac asta de ani de zile", spune el, "am fost în Sibiu, Ploieşti, Arad şi Bucureşti, dar în Cluj e cel mai bine; aici oamenii sunt darnici şi apreciază tradiţiile, aici vin de 11 ani".

Grupul său numără şapte persoane cu tot cu liderul şi rămâne în oraş până în ianuarie. La fel ca cei 30 din Oglinzi sunt mulţi în oraş, în fiecare an.

UPDATE

Mulţi sunt, însă, cei pe care "dobaşii" îi deranjează cu zgomotul pe care îl produc. "Anii trecuţi îmi amintesc că nu erau toleraţi, fiind interzise aceste grupuri din Moldova, de aşa-zişi colindători", scrie un mănăşturean, Ovidiu Fodor, într-o reclamaţie pe domnuleprimar.ro. "Este absolut inadmisibil şi de netolerat disconfortul, precum şi gălăgia făcută de aceştia. Nu înţeleg de ce sunt interzise petardele, care nici pe departe nu fac atâta gălăgie cum fac tobele diabolice ale acestor amărâţi veniţi taman în inima Ardealului".

Comenteaza