DNA are în lucru două dosare privind contractul Bechtel pentru realizarea Autostrăzii Transilvania

DNA are în lucru două dosare privind contractul Bechtel pentru realizarea Autostrăzii Transilvania
Direcția Națională Anticorupție instrumentează două dosare penale cu privire la contractul de realizare a Autostrăzii Transilvania (Brașov - Cluj - Borș) semnat cu compania americană Bechtel, a declarat pentru agerpres.ro purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.

"Referitor la realizarea Autostrăzii Brașov - Cluj - Borș, există în instrumentare două dosare penale. Unul dintre ele are ca obiect negocierea, aprobarea și semnarea contractului de proiectare, construire și finanțare a autostrăzii Brașov - Cluj - Borș în cursul anului 2003. Se fac cercetări penale pentru suspiciunea săvârșirii unor infracțiuni de abuz în serviciu în formă calificată.

Al doilea dosar are ca obiect modificările succesive la contractul inițial adoptat în perioada 2003 — 2013 până la reziliere. În acest dosar se efectuează cercetări pentru suspiciunea săvârșirii unor infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul", a spus Săplăcan. 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 a anunțat, marți, că a clasat dosarul în care au fost efectuate cercetări în legătură cu dispariția exemplarului original al contractului cu Bechtel. 

Dosarul a fost clasat deoarece pentru o parte din infracțiuni, respectiv abuz în serviciu, neglijență în serviciu și distrugere, a intervenit prescripția răspunderii penale iar pentru infracțiunea de furt fapta nu există. 

Inițial, dosarul a fost deschis de DNA, care apoi și-a declinat competența în favoarea Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, care apoi la trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5. Dosarul a fost deschis în 2013, în urma unei plângeri depuse de Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine.

Aceasta a reclamat faptul că lipsește exemplarul original al contractului de proiectare, construire și finanțare a Autostrăzii Brașov - Cluj - Borș, încheiat între statul român, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, și Bechtel International, precum și a tuturor documentelor subsecvente acestui contract. 

Plângerea a fost depusă după ce contractul original semnat în 2003 cu americanii de la Bechtel nu a fost găsit în urma verificărilor efectuate de Corpul de control al Guvernului, care a trimis notificări la șase dintre instituțiile statului pentru a identifica exemplarul original, printre care la CNADNR, Ministerul Transporturilor, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine, Secretariatul General al Guvernului.

Comenteaza