Dispozitiv pentru salvarea oamenilor prinşi sub dărâmături, dezvoltat la Cluj VIDEO

Dispozitiv pentru salvarea oamenilor prinşi sub dărâmături, dezvoltat la Cluj VIDEO
În cel mult doi ani va fi creat, la Cluj, primul aparat destinat detectării oamenilor prinşi sub dărâmături. Doi cercetători clujeni, alături de specialişti din Grecia, Germania, Marea Britanie şi Finlanda fac în această perioada experimente şi teste pentru a-l transforma în cel mai util şi uşor de folosit dispozitiv în cazul producerii unor dezastre naturale.

Dispozitivul poate servi la salvarea persoanelor rămase imobilizate în ruinele clădirilor distruse în urma unor cutremure sau a unor atentate teroriste.

"Avantajele sunt că nu mai depindem de câinii dresaţi care pot obosi", spune doctorul Victor Bocoş-Bintintan.

Cercetătorii clujeni au participat recent la un experiment desfăşurat în Anglia pe parcursul căruia a fost simulată o situaţie de urgenţă în care o victimă era prinsă sub dărâmături. Totul pentru a afla informaţii despre substanţele eliminate de corpul uman în astfel de momente şi care pot indica adâncimea exactă la care se află victima.

"Au fost zece voluntari, iar experimentul a avut loc în Marea Britanie, experimentul s-a extins pe durata a şase ore", spune doctorandul Andreea Raţiu, participant la experiment.

După ce va fi scos pe piaţă, dispozitivul va costa între 10.000 şi 30.000 de euro. Un prototip al unui astfel de aparat se află la Universitatea Tehnică din Atena.

(Bianca SUCIU)

Comenteaza