Descoperă poveştile îngropate ale Clujului

Descoperă poveştile îngropate ale Clujului
Poveştile interesante ale Oraşului Comoară ies acum la suprafaţă.

Le puteţi afla şi voi prin tururile ghidate, cu diferite tematici, organizate de Asociaţia Korzo, un grup care doreşte să îi aducă pe clujeni împreună într-o aventură prin care să descopere  poveștile oraşului, să-i admire frumusețea, să-i miroase parfumul, şi să-i simtă pulsul.

Cu o istorie bogată, plină de clădiri vechi, pieţe, parcuri, dar şi locuri care ţin de Clujul contemporan, staţii de autobuz, fast-fooduri, second-handuri, studenţi, oraşul este ca un muzeu prin care oamenii se plimbă zilnic fără să-şi ia un moment de a-i descoperii comorile.

Tururile ghidate de tinerele de la Korzo au tocmai scopul de a descoperi oraşul. Fiecare tur ghidat are câte o tematică, de exemplu „Locaţiile revoluţiei. Scene din 1989" sau „Negru pe alb: cinematografele din Cluj".

„Mulți cred că acest muzeu (Clujul) este păzit cu nouă încuietori și că accesul la acestea sau posibilitatea de a interoga "piesele expuse" este permisă numai câtorva persoane cu privilegii. Dar nu este așa! Scopul nostru principal este prelucrarea, prezentarea și transmiterea valorilor culturii transilvănene unui public cât mai larg. Sperăm ca prin tururile ghidate inovatoare, prin activitățile noastre de pedagogie muzeală și pedagogia monumentelor, cu ajutorul conferințelor, workshopurilor și a publicațiilor bazate pe metode interactive și inovatoare, să putem contibui la trezirea interesului a câtor mai multe persoane, față de valorile ce ne înconjoară, respectiv la tratarea și ocrotirea patrimoniului cultural într-un mod atent și constient", spune Viktória Barazsuly, ghid şi cercetător în cadrul Asociaţiei Korzo.

Curioşii, în special cei care iubesc cinematografia, se pot îmbarca într-un astfel de tur ghidat sâmbătă, 25 octombrie de la ora 16.30 pentru a descoperi într-o oră jumate-două începuturile culturii cinematografice, nașterea filmărilor propriu-zise legate de oraș. Ghidajul urmărește să răspundă la mai multe întrebări, ca de exemplu, unde au funcționat primele cinematografe din Cluj, în ce locații s-au efectuat primele filmări în perioada antebelică și interbelică saucare au fost curiozitățile acestei culturi în formare.

„Vom menționa activitatea a unor persoane, ca Jenő Janovics, el fiind întemeietorul producției filmelor clujene, sau a unor regizori ca Michael Curtiz sau Sir Alexander Korda, care și-au început activitatea sub îndrumarea lui Janovics. În pregătirea ghidajului ne-am bazat pe articolele presei vremii respective, consultând și literatura de specialitate a istoriei cinematografiei. În munca noastră am fost sprijiniți de specialistul Bálint Zágoni, redactorul revistei Filmtett", a mai spus Viktória.

Tânăra împreună cu echipa ei Cristina Pandrea, Dorottya Újvári, Zsófia Gál, Boglárka Veress
şi Eszter Imecs-Magdó şi-a făcut temele foarte bine şi toate vin cu informaţii obţinute de la cercetători, din bibliografii şi din arhivele presei.

„În primul rând citim bibliografia pe care o găsim, dar avem şi colaboratori ştiinţifici care ne-au îndrumat. La ghidajul cinematografelor ne-a ajutat Bálint Zágoni care lucreaza la Asociatia Filmett, iar la ghidajul revoluţiei ne-a ajutat János Fodor, doctorand UBB. După aceea începe partea mea preferata: cea în care ne uităm prin presa epocii pentru a completa informaţia. În cazul ghidajului revoluţiei am discutat şi cu oamenii care au trăit momentele acelea, deoarece considerăm foarte important dialogul cu oamenii, dar şi micile istorisiri din presă dau gustul ghidajului, cred, fiindcă în ele se oglindeşte atât de bine epoca respectivă" a explicat Viktória.

Pe viitor Asociaţia Korzo plănuieşte tururi ghidate cu alte tematici, în care să prezinte Clujul medieval, Clujul baroc, centrul istoric al oraşului şi altele.

 

Comenteaza